2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unió Bírósága a héten jóváhagyta a jogállamisági mechanizmust, így mostantól uniós forrásokat lehet megvonni a tagállamoktól bizonyos jogállamisági normák sérülése esetén. De valóban megvonhatják-e a Magyarországnak járó uniós forrásokat? És tényleg van ennek és az e heti ítéletnek köze az úgynevezett gyermekvédelmi törvényhez, ahogy azt a kormány állítja? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

A jogállamisági mechanizmus az EU „csodafegyverének” számít abból a szempontból, hogy valóban konkrét lehetőséget teremt az uniós források befagyasztására, amennyiben egy tagállam megsért bizonyos jogállamisági normákat. Viszont csak akkor lehet bevetni, ha ezek a jogsértések veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeit, kárt okoznak az uniós költségvetésnek.

A pénzcsapok elzárására az áprilisi választásokig nem kerül sor, az eljárás ugyanis minimum 7-9 hónapig tart, tehát szankció legkorábban ősszel képzelhető el. Ráadásul azt az Európai Tanácsnak minősített többséggel kell jóváhagynia.

Bár a magyar kormány az uniós bíróság döntését is az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel magyarázza, ezt az állítást hivatalos dokumentumok nem támasztják alá. A bíróság a mechanizmus jogszerűségét vizsgálta tagállamoktól függetlenül uniós szinten, és említést sem tesz erről a törvényről.

Brüsszel egy uniós forrást ugyanakkor már tavaly nyár óta visszatart: továbbra sem hagyta jóvá a Helyreállítási Alap elköltésére benyújtott magyar tervet, így nem juthatunk hozzá ehhez a pénzhez. A tét több mint 2500 milliárd forint. De miért és meddig tart még ez az állapot? És mit válaszolt lapunk kérdéseire Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezzel kapcsolatban?

Ez is kiderül A hét videójából:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!