Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az északkeleti régióban vágnak bele legtöbben falusi csokból a korszerűsítésbe, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyéből kerül ki a legtöbb igénylő - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A program első évében az igénylők száma meghaladta a 11 ezret, az viszont nem egyértelmű, hogy a korszerűsített ingatlanok milyen fejlődésen mentek keresztül. A Bank360.hu elemzői annak jártak utána, hogy hová jutott a falusi ingatlanok korszerűsítésére fókuszáló program.

A falusi csok a családvédelmi akcióterv részeként indult el 2019 júliusában. A program a csökkenő létszámú kistelepülések népszerűsítése mellett a vidéki ingatlanállomány javítását is célul tűzte ki, hiszen a felhasználásra vonatkozó szabályok egyértelműen a korszerűsítést preferálják. A megjelölt 2486 kistelepülésen történő ingatlanvásárlás ugyanis falusi csokkal nem történhet meg anélkül, hogy ne költenének bővítésre és/vagy korszerűsítésre is, emellett a vissza nem térítendő támogatási összegen belül a vásárlásra fordítható arányt a rendelet 50 százalékban maximalizálja – az összeg másik feléből korszerűsíteni kell.

Emellett az is igényelhet legfeljebb 5 millió forintot, aki valamelyik preferált kistelepülésen lakik és meglévő ingatlanát szeretné korszerűsíteni, korszerűsítés vagy bővítés vállalása nélkül tehát nem igényelhető a falusi csok. A vissza nem térítendő támogatás mellé kamattámogatott hitel igénylésére is van lehetőség, két gyermek esetén legfeljebb 10, három gyermek esetén pedig legfeljebb 15 millió forintig. A lakáskölcsön fixen 3 százalékos kamattal igényelhető, ami a piaci hitelekkel összehasonlítva kifejezetten kedvezőnek számít.

Szükség van a korszerűsítésre, de még nem látszik az eredménye

 A vidéki ingatlanok korszerűsítésének a szükségére jól érzett rá az állam, az igénylők is elsősorban azokból a megyékből kerülnek ki a Bank360.hu által megkérdezett bankok szerint, ahol erre szükség van. A támogatás az észak-kelet-magyarországi megyékben népszerű, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből érkezik a legtöbb igénylés – ebben a két megyében összesen 535 preferált kistelepülésen érhető el falusi csok, ami magasnak tekinthető a többi megyével összehasonlítva.

A Bank360.hu a hitelintézeteket a támogatás segítségével megújuló ingatlanok fejlődéséről is kérdezte, erről azonban nem készül adatbázis, mivel nem írja elő jogszabály az energetikai besoroltatást a korszerűsítés előtt és után. Így pontosan nem tudjuk, hogy az állami pénzből milyen fejlődésen mennek keresztül az ingatlanok, csak feltételezni tudjuk, hogy a felújított házaknak nő az értéke, javul az energetikai besorolása, ennek köszönhetően pedig alacsonyabb rezsivel számolhatnak a családok.

Miért lenne jó tudni, hogy mennyit fejlődnek az ingatlanok?

“Mindenképpen hasznos lenne ismerni a korszerűsítés eredményeit, mivel az Országos Tanúsító Központ számításai szerint akár 50 százalékkal is csökkenthető egy ingatlan energiafogyasztása, ha például a korszerűsítésnek köszönhetően a HH, azaz gyenge kategóriából az EE, azaz az átlagosnál jobb kategóriába kerül át” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

Az országos átlagot tekintve az ingatlanok többsége CC besorolású. Ezek korszerűnek számítanak, bár jelentősen elmaradnak az elérhető legmagasabb AA++ kategóriától. Ha viszont csak a Borsod megyei vagy a Szabolcs megyei adatokat nézzük, mindkét megyében a GG (átlagost megközelítő), HH (gyenge) és II (rossz) besorolású ingatlanok vannak többségben, így nem meglepő, hogy itt mutatkozik a legnagyobb igény a falusi csokra. Az alábbi grafikonon az országos átlag mellett a két említett megyében lehet megnézni a tanúsított lakás- és szállásjellegű ingatlanok energetikai besorolását.

Az igénylők körülbelül fele a meglévő ingatlant korszerűsíti

Az MKB Banknál legtöbben vásárlással egybekötött korszerűsítésre igénylik a falusi csokot, arányuk a pénzintézet beszámolója szerint 51 százalék. Sokan választják emellett a meglévő ingatlan korszerűsítését is (46%). A bővítés kevésbé népszerű lehetőség, mindössze az igénylők három százaléka dönt emellett. Az MKB Bank tapasztalatai szerint az igénylők jelentős része tehát átfogó korszerűsítéshez igényli meg a támogatást, nem kifejezetten egy munkálathoz.

A Takarékbank tájékoztatása szerint több család veszi igénybe a támogatást a meglévő ingatlan korszerűsítésére, mint vásárlásra, a termék jellemzői miatt azonban vásárlással egybekötött felújításra, korszerűsítésre nagyobb volument helyezett ki a bank. Arról nem vezetnek statisztikát, hogy milyen típusú munkálatokra fordítják az igénylők a támogatást.

Tizedannyian veszik fel, mint a babavárót

A falusi csokot kínáló hitelintézetek közül a Takarékbanknál szeptember végéig 8,3 milliárd forint értékben kötöttek szerződést az ügyfelek, az MKB Banknál pedig 800 millió forint a folyósított összeg. Az Erste Banknál is elérhető a támogatás, de ők kifejezetten alacsony érdeklődési rátáról számoltak be.

Az indulás óta több mint 11 ezer család igényelte a falusi csokot, több mint 60 milliárd forint értékben, ami a családvédelmi akcióterv többi elemével összehasonlítva nem túl magas, tekintve, hogy a konstrukcióval egyidőben induló babaváró hitelt már több mint 100 ezer házaspár igényelte, a folyósított hitelösszeg pedig a 900 milliárd forinthoz közelít. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy a két támogatási forma között jelentős különbségek vannak, ezenkívül a falusi csok nem érhető el minden településen, ellentétben a hagyományos csokkal.

2021-től a felújítási és a korszerűsítési kedvet a Novák Katalin által beharangozott otthonfelújítási program lendítheti fel - e szerint akár hárommillió forint vissza nem térítendő támogatással is beszállhat az állam a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.