2019. január 22. 08:21
MTI

Nagy-Britannia megállapodásokat írt alá a szigetországgal, hogy szavatolja a zökkenőmentes kereskedelmet.

Nagy-Britannia olyan megállapodásokat írt alá kedden Új-Zélanddal, amelyek szavatolják a két ország közötti zökkenőmentes kereskedelem folytatását a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is.

A megállapodások aláírásáról Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök tájékoztatott közleményében hétfő éjszaka, miután tárgyalt Londonban Theresa May brit kormányfővel. Szavai szerint a megállapodások értelmében a Brexit után is fennmaradnak a hatályban lévő kereskedelem-serkentő megállapodások, amelyek lefedik az új-zélandi áruk exportját is Nagy-Britanniában. Az új-zélandi exportőrök nem járnak rosszabbul a Brexit azonnali utóhatásai következtében.

Ardern szerint hosszút távon mindkét ország megerősítette kötelezettségét, hogy szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezdenek, miután Nagy-Britannia kilépett az EU-ből. A BBC-nek adott interjúban Ardern azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a megállapodás nélküli kilépés Nagy-Britannia számára nagyon nehéz lesz, és szinte mindenkire hatással lesz, különösképpen a kis vállalkozásokra.

Új-Zéland tagja a Nemzetközösségnek, amelyhez javarészt a Brit Birodalom fennhatósága alatt egykoron lévő országok tartoznak. A 2018 júniusában véget ért pénzügyi évben a Nagy-Britanniába irányuló új-zélandi export 1,99 milliárd amerikai dollár volt, az import pedig 1,5 milliárd dollárra rúgott.    

Nagy-Britannia a múlt héten hasonló megállapodást írt alá Ausztráliával is, és több mint 30 országgal tervez kötni ilyen megállapodásokat.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!