2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Egy jogi anomália miatt megoldatlan 192 nagytarcsai lakás fűtése október elseje után.

Az Átlátszó cikke szerint fűtés nélkül maradhat Nagytarcsán 192 lakás a település szélén lévő Petőfi telepen, miután nem sikerült megegyezni a szolgáltatókkal. A Honvédelmi Minisztérium lakótelepén 192 lakás fűtésének sorsa megoldatlan, a lakók közt sok a nyugdíjas, valamint volt és jelenleg is aktív hivatásos katona és családjaik.

A portál cikkében arról ír, hogy Nagytarcsa képviselő-testülete Facebook oldalán hozott nyilvánosságra egy segítségkérő levelet, amely szerint a négy épületből álló Petőfi lakótelep 11-14. állami tulajdonban, és a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében van. Tizenkét lépcsőházban 192 bérlakás és három nem lakáscélú helyiség (köztük egy gyermekorvosi rendelő) van.

A problémát most az okozza, hogy az az ingatlan, amelyen keresztül a telepi közművek be vannak kötve, 2011-ben vagyonátadás során önkormányzati tulajdonba került a Honvédelmi Minisztériumtól, így egy jogi anomália miatt a lakók nem jogosultak az egyetemes lakossági gázszolgáltatásra.

A négy érintett épületnek a fűtés és melegvíz szolgáltatást jelenleg a Nagytarcsai Közszolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja (a MET Zrt. gázszolgáltatóval kötött szerződés alapján), ami 2022. október 1-én pontban 6 órakor lejár, és nem hosszabbítható meg. Viszont mivel eddig a szerződő fél egy jogi személy volt, az érintett épületek nem csatlakozhatnak be az egyetemes gázszolgáltatásba, és csak jelentősen drágábban, hétszeres áron vásárolhatják meg az energiahordozót.

A cikk szerint a megoldást – és az egyetemes gázszolgáltatásba való becsatlakozást – az MVM által kiadott állásfoglalás alapján az jelenthetné, hogyha a Honvédelmi Minisztériumnak kezdeményezné azt, hogy az épületek társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősüljenek, viszont ez az eljárás jó esetben is hónapok alatt futna végig a rendszeren. Az önkormányzat most azt javasolja, hogy lemond a közműveket tartalmazó ingatlanról és visszaadja azt az állam tulajdonába, hogy megkönnyítse a folyamatot – ha ez nem sikerül, akkor nem tudni, hogy mi lesz az érintett lakókkal - derül ki az Átlátszó cikkéből.

(Átlátszó)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!