2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Változtatott az eredeti terven a szlovén cég, Sóskút az új célpont. 

Budapest határában, Sóskúton hozza létre akkufeldolgozó üzemét a szlovén tulajdonú Andrada-csoport a cég keddi - Telexen idézett - közleménye szerint.

Korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Alsózsolcán akarták elindítani az első magyarországi akkumulátor-újrafeldolgozó üzemüket, ám a helyiek nem kértek az akkubizniszből. A beruházásról tartott lakossági fórum botrányba fulladt. 

Elektromos autóakkumulátor. A kép illusztráció. Fotó: Wikipedia
Elektromos autóakkumulátor. A kép illusztráció. Fotó: Wikipedia
Az Andrada a hvg.hu kérdésére közölte, hogy „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult” az alsózsolcainál. Ezért döntöttek a Budapesttől 10 kilométerre fekvő település mellett. Az üzem február végén kezdheti meg működését. A technológia vízfogyasztása elhanyagolható a cég szerint.

A beruházás értéke 13 milliárd forint, és 160 új munkahelyet teremt. A tervek szerint magyarokat fognakalkalmazni. A közlemény szerint a vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával, hogy kinyerje belőlük a hasznos nyersanyagokat. Sóskút önkormányzata arról számolt be egy Facebook-bejegyzésben, hogy a szlovén cég az Oriontól megvásárolt üzemben végzi majd a tevékenységét. A létesítmény nem veszélyes fémhulladékok újrahasznosító üzemeként indul el, majd teljes energiatároló rendszereket is fel fog dolgozni.

A vállalat egységes környezethasználati engedélyt fog kérni a működéshez, amihez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végeznek. Az Andrada mindenben együttműködik Sóskút lakosságával, önkormányzatával és az illetékes hatóságokkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!