2p

Jelentősen megugrottak a főváros energiaköltségei.

A fővárosi önkormányzat intézmény- és cégrendszere jelentős, hárommilliárd forintos energiamegtakarítást ért el 2022 utolsó negyedévében, de emellett is mintegy tízmilliárddal nőttek az ilyen költségek 2021 azonos időszakához képest - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésén.

Kiss Ambrus közölte, 2021 utolsó negyedévéhez képest 2022 azonos időszakában a főváros intézményei és cégei gázfelhasználásban 41,3 százalékot, távhőben 37,2 százalékot, villamosenergiában 4,9 százalékot takarítottak meg.

A villamosenergia felhasználásának 83 százalékát három közszolgáltatás - a közvilágítás, a közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás - teszi ki, és ezeknél minimális megtakarítást tudtak elérni - mondta a főpolgármester-helyettes, rámutatva arra: ezen a területen csupán annyi korlátozás volt, hogy a díszkivilágítást időtartamát csökkentették, illetve megpróbáltak „okos, de azért nagyon nagy” megtakarítást nem hozó intézkedéseket hozni.

Kiss Ambrus közölte: 2021 utolsó negyedévében 5,5 milliárd forint volt az energiaszámla, 2022 negyedik negyedévében - a megtakarításokkal együtt is - 15,1 milliárd forint.

Ha ezeket a megtakarításokat nem valósították  volna meg, akkor az energiaköltség 15,1 milliárd helyett 18,2 milliárd forint lett volna. Tehát hárommilliárd forintot tudtak megtakarítani - mondta.

Kiss Ambrus szólt arról is, hogy a közvilágítás esetében nagy lépéseket nem lehet tenni, de 2022-ben a főváros közvilágítási cége kicserélt 6700 lámpatestet, és ezekkel idén hatnapnyi közvilágítás költségét takarították meg. Megjegyezte, továbbra is takarékoskodásra kérték az intézményeket és a cégeket.

Kiss Ambrus ugyanakkor úgy fogalmazott:

bármennyit is megtakarítunk, kimozogni ezt a hatalmas energiaszámlát nem tudjuk. Idén nominálisan még magasabbak lesznek ezek az összegek..

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!