2019. április 23. 15:38
mfor.hu

Az egyéni nyugdíjszámlák hiánya miatt.

A Demokratikus Koalíció (DK) csalás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák - tudósított az MTI.

Gyurcsány Ferenc pártja, a DK feljelentést tesz Gyurcsány Ferenc pártja, a DK feljelentést tesz

A DK EP-listavezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy értelmezte a kijelentést, hogy a kormány soha nem fogja létrehozni az egyéni nyugdíjszámlákat. Dobrev Klára arra emlékeztetett, hogy a kormányfő 2010-ben még arról beszélt, hogy akik a magánnyugdíjpénztári rendszerből visszalépnek az államiba, azoknak továbbra is lesz olyan egyéni számlájuk, ami lehetővé teszi a befizetések nyomon követését. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a hitegetés és zsarolás hatására több millió ember veszítette el a megtakarításait és mára már biztossá vált, hogy ezek a pénzek eltűntek az állami rendszerben. Emiatt azt követelte, hogy a kabinet kártalanítsa azokat az embereket, akiket "ilyen módon megrövidített".

Az mfor írt napokkal ezelőtt arról, hogy egy szocialista parlamenti képviselő - Mesterházy Attila - kérdésére adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kifejtette, hogy miért nem lehet olyan egyéni számlákat létrehozni az állami felosztó-kirovó rendszeren belül, ahová át lehetne könyvelni a magánnyugdíjpénztárakból kilenc évvel ezelőtt visszahozott mintegy 3000 milliárd forintos vagyont. Azon túl, hogy ez a vagyontömeg már nem áll rendelkezésre, arra sincs mód, hogy az egy tagra jutó vagyont beszámítsák a későbbi nyugdíjba, addig is nyilvántartva az összeget az államnál vezetett egyéni számlákon.

Ezt követően kérdezett rá cikkünkre hivatkozva az egyéni számlákra az RTL Klub munkatársa a Kormányinfón Gulyás Gergelynél. A miniszter válaszában megerősítette, hogy erre nincs lehetőség, egyben felhívta a figyelmet, hogy az átvitt vagyon kétharmada az államadósság csökkentésére ment el. Hozzátette, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a 2020-as évek közepéig biztos fennmarad, a továbbiakról  pedigaz akkori kormányoknak kell dönteniük, adott esetben a családpolitikai rendszert figyelembe véve. (Gulyás arra utalt, hogy elképzelések szerint a gyerekvállalást valahogy el kellene ismerni a nyugdíjban.)