2p

Flörtöltek kicsit a PiS vezetői a Patriótákkal, aztán fontos pozíciókat szereztek Meloni frakciójában. Franciaországból viszont jobb hírekre számíthat Orbán Viktor.

Miután múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy a volt lengyel kormánypárt, a Jog és Igazsságosság (PiS) erőteljesen fontolgatja az Orbán Viktor alapította Patrióták Európáért pártszövetséghez való csatlakozást - és ezzel a kilépést a Giorgia Meloni féle szövetségből -, tegnap megtartotta alakulóülését az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége (ECR).

Az ülésen azonban nem történt meglepetés, a PiS ugyanis nemcsak maradt az ECR-ben, hanem fontos pozíciókat is szerzett: Joachim Stanisław Brudziński, a PiS képviselője lesz ugyanis az ECR egyik társelnöke.

„Nekünk, konzervatívoknak központi fontosságú a tagállamok tisztelete, legyenek akár nagyok, akár kicsik. Jó patriótaként ennek a védelmét folytatjuk”

- nyilatkozta Brudziński, amit nehéz nem némi oldalvágásnak érezni a Patrióták frakciója felé.

 Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki egy korábbi találkozója - csak pozíciók erősítéséért flörtöltek a Patriótákkal a lengyel képviselők?
Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki egy korábbi találkozója - csak pozíciók erősítéséért flörtöltek a Patriótákkal a lengyel képviselők?
Fotó: Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezzel eldőlt, hogy a PiS marad az ECR-ben, márpedig a lengyel párt 20 képviselője fontos lett volna ahhoz, hogy a Patrióták Orbán Viktor ígéretéhez híven az ECR-t megelőzve legyen "legnagyobb jobboldali frakció" az Európai Parlamentben (EP).

Az ECR ráadásul felvett egy észt képviselőt is a soraiba, Jaak Madison korábban az Identitás és Demokrácia tagja volt, de csatlakozása a Patriótáknak is jól jött volna. Jelen állás szerint a magyar kormányő szövetségének még három további tagállamból kellene képviselőket szereznie, hogy meglegyen a hét tagállamból 24 képviselő, a frakcióalakítás minimuma.

A Bloomberg értesülései szerint ugyanakkor egyre valószínűbb a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés belépése a Patrióták szövetségébe és ezzel kilépése az ID-ból. Ha ez megtörténik, utóbbi pártcsalád valószínűleg megszűnhet, maradványai pedig legalább részben biztosan a Patriótákba olvadnak be.

Orbán Viktorékat az idő közben szorítja, nem hivatalosan máig kellett volna megalakítani az EP frakcióit, azonban az ID még a francia választásokra hivatkozva július 8-ára tette saját alakulóülését - amelyre így nem is biztosan kerül sor. Várhatóan a Patrióták is ezen a napon ülnének össze először frakcióként, amennyiben addig sikerül megfelelni a szükséges feltételeknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!