3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Székesfehérvár fideszes polgármestere ismét kifakadt a módosítás ellen.

„Meggyőződésem, hogy a Versenyképességi Tanács által az iparűzési adó drasztikus csökkentésére vonatkozó, és a sajtóban Parragh László kamarai elnök által napok óta hangoztatott javaslatai hibásak, az érintett településeknek és térségüknek egyaránt károsak” – írja friss bejegyzésében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebook-oldalán.

Néhány nappal ezelőtt szerkesztőségünk is megkereste több megyei jogú város önkormányzatát, hogy megtudjuk, miként értékelik, hogy hozzá akarnak nyúlni az iparűzési adóhoz, illetve várhatóan mekkora bevételkiesést okozna a településnek, amennyiben a kormány tényleg elfogadja a Versenyképességi Tanács javaslatát.

Akkor megkérdeztük a székesfehérvári önkormányzatot is. Cser-Palkovics András részletesen kifejtette véleményét a módosítással szemben. Akkor többek között azt mondta, örül annak, hogy megkezdődtek a tárgyalások a felvetett javaslatokról, amelyeknek bevezetése, reméli, hogy elmarad.

Cser-Palkovics András (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
Cser-Palkovics András (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A polgármester egyben megjegyezte: amennyiben az iparűzési adó rendszerében szeretne további kedvezményeket adni a gazdasági szereplőknek az állam, akkor arra van lehetősége a szolidaritási hozzájárulás terhére, aminek alapja a magas adóerő-képesség, azaz az iparűzési adóbevétel. További részletek itt.

Székesfehérváron egyébként 2019-ben a 25,8 milliárd saját bevételéből 20,1 milliárd forintot tett ki az iparűzési adóból befolyó összeg, országos harmadik hely, ennek 48 százalékát 10 cég fizette.

Ebből tartanak fent iskolát, kórházat

Cser-Palkovics András szerdán a Facebook-oldalán jelentetett meg egy hosszabb bejegyzést, amelyben a fenti idézeten túl leírja, miért nem ért egyet az adó megváltoztatásával. Szerinte az iparűzési adó esetleges jelentős csökkentése káros a városok polgárainak, a gazdaságnak pedig zsákutca, hiszen nem vezethet tartós növekedéshez, ami rossz az embereknek.

„Ez a bevétel biztosítja a szabad mozgásterét a városnak, az állami normatívák mellett garantálja a város működését, belőle tartjuk fent az intézményeket, emeljük a béreket, nyújtunk szolgáltatásokat a megye minden polgárának, mennek az autóbuszok, utaznak ingyen a nyugdíjasok, kapnak kedvezményes bérletet a diákok. Adunk támogatást a kórháznak, a mentősöknek, a kultúrának (pl. színház), az oktatásnak” – sorolta a polgármester.

A polgármester szerint a most javasolt intézkedések hatása beláthatatlan. Meghaladhatja az évi 2-3 milliárd forint kivonását Székesfehérvárról.

A teljes írást itt olvashatja:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!