3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Székesfehérvár fideszes polgármestere ismét kifakadt a módosítás ellen.

„Meggyőződésem, hogy a Versenyképességi Tanács által az iparűzési adó drasztikus csökkentésére vonatkozó, és a sajtóban Parragh László kamarai elnök által napok óta hangoztatott javaslatai hibásak, az érintett településeknek és térségüknek egyaránt károsak” – írja friss bejegyzésében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebook-oldalán.

Néhány nappal ezelőtt szerkesztőségünk is megkereste több megyei jogú város önkormányzatát, hogy megtudjuk, miként értékelik, hogy hozzá akarnak nyúlni az iparűzési adóhoz, illetve várhatóan mekkora bevételkiesést okozna a településnek, amennyiben a kormány tényleg elfogadja a Versenyképességi Tanács javaslatát.

Akkor megkérdeztük a székesfehérvári önkormányzatot is. Cser-Palkovics András részletesen kifejtette véleményét a módosítással szemben. Akkor többek között azt mondta, örül annak, hogy megkezdődtek a tárgyalások a felvetett javaslatokról, amelyeknek bevezetése, reméli, hogy elmarad.

Cser-Palkovics András (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)Cser-Palkovics András (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A polgármester egyben megjegyezte: amennyiben az iparűzési adó rendszerében szeretne további kedvezményeket adni a gazdasági szereplőknek az állam, akkor arra van lehetősége a szolidaritási hozzájárulás terhére, aminek alapja a magas adóerő-képesség, azaz az iparűzési adóbevétel. További részletek itt.

Székesfehérváron egyébként 2019-ben a 25,8 milliárd saját bevételéből 20,1 milliárd forintot tett ki az iparűzési adóból befolyó összeg, országos harmadik hely, ennek 48 százalékát 10 cég fizette.

Ebből tartanak fent iskolát, kórházat

Cser-Palkovics András szerdán a Facebook-oldalán jelentetett meg egy hosszabb bejegyzést, amelyben a fenti idézeten túl leírja, miért nem ért egyet az adó megváltoztatásával. Szerinte az iparűzési adó esetleges jelentős csökkentése káros a városok polgárainak, a gazdaságnak pedig zsákutca, hiszen nem vezethet tartós növekedéshez, ami rossz az embereknek.

„Ez a bevétel biztosítja a szabad mozgásterét a városnak, az állami normatívák mellett garantálja a város működését, belőle tartjuk fent az intézményeket, emeljük a béreket, nyújtunk szolgáltatásokat a megye minden polgárának, mennek az autóbuszok, utaznak ingyen a nyugdíjasok, kapnak kedvezményes bérletet a diákok. Adunk támogatást a kórháznak, a mentősöknek, a kultúrának (pl. színház), az oktatásnak” – sorolta a polgármester.

A polgármester szerint a most javasolt intézkedések hatása beláthatatlan. Meghaladhatja az évi 2-3 milliárd forint kivonását Székesfehérvárról.

A teljes írást itt olvashatja:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.