<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Székesfehérvár fideszes polgármestere ismét kifakadt a módosítás ellen.

„Meggyőződésem, hogy a Versenyképességi Tanács által az iparűzési adó drasztikus csökkentésére vonatkozó, és a sajtóban Parragh László kamarai elnök által napok óta hangoztatott javaslatai hibásak, az érintett településeknek és térségüknek egyaránt károsak” – írja friss bejegyzésében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebook-oldalán.

Néhány nappal ezelőtt szerkesztőségünk is megkereste több megyei jogú város önkormányzatát, hogy megtudjuk, miként értékelik, hogy hozzá akarnak nyúlni az iparűzési adóhoz, illetve várhatóan mekkora bevételkiesést okozna a településnek, amennyiben a kormány tényleg elfogadja a Versenyképességi Tanács javaslatát.

Akkor megkérdeztük a székesfehérvári önkormányzatot is. Cser-Palkovics András részletesen kifejtette véleményét a módosítással szemben. Akkor többek között azt mondta, örül annak, hogy megkezdődtek a tárgyalások a felvetett javaslatokról, amelyeknek bevezetése, reméli, hogy elmarad.

Cser-Palkovics András (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)Cser-Palkovics András (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A polgármester egyben megjegyezte: amennyiben az iparűzési adó rendszerében szeretne további kedvezményeket adni a gazdasági szereplőknek az állam, akkor arra van lehetősége a szolidaritási hozzájárulás terhére, aminek alapja a magas adóerő-képesség, azaz az iparűzési adóbevétel. További részletek itt.

Székesfehérváron egyébként 2019-ben a 25,8 milliárd saját bevételéből 20,1 milliárd forintot tett ki az iparűzési adóból befolyó összeg, országos harmadik hely, ennek 48 százalékát 10 cég fizette.

Ebből tartanak fent iskolát, kórházat

Cser-Palkovics András szerdán a Facebook-oldalán jelentetett meg egy hosszabb bejegyzést, amelyben a fenti idézeten túl leírja, miért nem ért egyet az adó megváltoztatásával. Szerinte az iparűzési adó esetleges jelentős csökkentése káros a városok polgárainak, a gazdaságnak pedig zsákutca, hiszen nem vezethet tartós növekedéshez, ami rossz az embereknek.

„Ez a bevétel biztosítja a szabad mozgásterét a városnak, az állami normatívák mellett garantálja a város működését, belőle tartjuk fent az intézményeket, emeljük a béreket, nyújtunk szolgáltatásokat a megye minden polgárának, mennek az autóbuszok, utaznak ingyen a nyugdíjasok, kapnak kedvezményes bérletet a diákok. Adunk támogatást a kórháznak, a mentősöknek, a kultúrának (pl. színház), az oktatásnak” – sorolta a polgármester.

A polgármester szerint a most javasolt intézkedések hatása beláthatatlan. Meghaladhatja az évi 2-3 milliárd forint kivonását Székesfehérvárról.

A teljes írást itt olvashatja:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.