3p

Az USA budapesti nagykövete Navracsics Tibor meghívására érkezett Európa aktuális kulturális fővárosába, Veszprémbe, ahol közös sétát tettek. 

Túl sok minden forog most kockán, ezért a turbulens fejlemények ellenére minél hamarabb javulnia kell a kapcsolatnak a magyar kormány és az Egyesült Államok között" – erről beszélt pénteki veszprémi látogatásán David Pressman, amiről a Telex tudósított. 

Pressman a város felújítás alatt álló vára mellett meglátogatta a herendi porcelángyárat és Máltai Szeretetszolgálat által rehabilitált lakóházat, az úgynevezett pokoli tornyot is. Délután találkozott Pressman a pasztellkék Kunszt kávézó színeibe öltözött Navracsics Tiborral, a kávézóban együtt beszélgettek a Pannon Egyetem Angol-Amerikai intézetének munkatársaival, majd tettek egy rövid sétát is a várnegyedben.

David Prassman szerint nagy a tét. Fotó: Youtube
David Prassman szerint nagy a tét. Fotó: Youtube

David Pressman a Veszprém-túra végén megköszönte Navracsics meghívását, a miniszter pedig arról beszélt, megtiszteltetés a nagykövet látogatása.

A miniszter kiemelte, hogy Pressmant nem a magyar kormány megbízásából hívta meg, hanem egyszerű veszprémi polgárként.

Pressman is reméli, hogy a magyar–amerikai kapcsolatokat is segítette a pénteki találkozó, szerinte ugyanis az Egyesült Államok részéről megvan a szándék a kapcsolatok javítására:

Kijelentette: "Nyilvánvalóan turbulens időszakot élünk az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában, de rendszeresen tartom a kapcsolatot a magyar kormány vezető minisztereivel – ez produktív, ez célszerű és bízom abban, hogy ez folytatódni fog, mert ez rendkívül fontos.”

A nagykövet a magyar–ukrán kapcsolatokról is beszélt: Pressman szerint fontos lenne a magyar kormány részéről megmutatni azt, hogy elkötelezettek Ukrajna mellett, éppen ezért üdvözölte Novák Katalin köztársasági elnök látogatását is Kijevbe. 

Túl nagy a tét, és túl égető problémákkal szembesülünk mi magunk is, és az ukrán partnereink is”

– emelte ki Pressman.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt hónapokban gyakran beszélt arról, hogy szerinte az amerikai kormány „háborúpárti”, a nagykövet cáfolta ezeket a vádakat: „Gyakran beszél a kormány itt is a békéről – és tegyük világossá, az Egyesült Államok is békét akar. Azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen, és nyilvánvaló, hogy ennek a háborúnak a leggyorsabban úgy lesz vége, ha határozottan kiállunk a háború áldozatai mellett, és arra bátorítjuk Vlagyimir Putyint, hogy vessen ennek véget.”

Pressmant ezen kívül arról is kérdezte a lap, mit gondol arról, hogy Orbán Viktor egyre szorosabb kapcsolatot ápol a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal, akinek a napokban 45 milliárd forintot ígért.

„Nyilvánvalóan komoly aggályaink vannak ezzel kapcsolatban.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!