4p

Egy új kutatás szerint háromszorosára nőtt a hét-tíz éves gyerekeket ábrázoló szexuális zaklatásról készült online képek száma.

Az Internet Watch Foundation (IWF) a legrosszabb évéről számolt be 2021-ben a gyermekek online szexuális zaklatásával kapcsolatban. 252 000 olyan URL-t erősített meg ugyanis, amelyek szexuálisan zaklatott gyermekekről készült képeket vagy videókat tartalmaznak, szemben az előző évi 153 000 esettel. Az egyesült királyságbeli jótékonysági szervezet azt mondja, hogy elkeserítő mértékben megnőtt a saját készítésű anyagok mennyisége – ahol a gyerekeket manipulálják azzal, hogy rögzítsék saját bántalmazásukat, mielőtt azt online megosztanák –, és a leggyorsabban a hét és tíz év közöttiek körében nőtt az ilyen jellegű tartalmak száma – írja a The Guardian.

Veszélyben vannak. Fotó: Depositphotos
Veszélyben vannak. Fotó: Depositphotos

Szomorú, mert ebből minden bizonnyal lehet következtetni sajnos a magyar helyzetre is. Az IWF szerint az esetek számának növekedése összefüggésbe hozható a Covid-zárlatokkal, amelyek miatt az emberek be voltak szinte zárva, és milliók töltöttek több időt az interneten. A szervezet szerint a bezárások oda vezettek, hogy egyre fiatalabb gyerekeket vettek célba „ipari méretekben” az internetes ragadozók.

„Gyermekbiztonsági szakértők szerint a fiatalabb gyermekek egyre több időt töltöttek el az interneten a világjárvány idején. A hosszabb online tartózkodásuk pedig kiszolgáltatottabbá teheti őket a bűnözők közösségeivel szemben, akik gyermekeket akarnak megtalálni és manipulálni, hogy rögzítsék saját szexuális zaklatásukat. A felvételt ezután megosztják más bűnözők között a világháló felületein” – áll az IWF jelentésében.

2021-ben az IWF 182 000 saját előállítású tartalom megjelenését jelentette. A megerősített esetek közül 27 000 hét-tíz éves gyereket érintett, ami több mint háromszorosa a 2020-as számnak. Amint az IWF megerősíti, hogy a visszaélésekről szóló jelentések valódiak, jelentik azokat azon országok hatóságainak, ahol a tartalmat tároló szerverek találhatók. A szervezet szerint a szexuális zaklatással kapcsolatos, saját maguk által előállított anyagok legnagyobb korcsoportja továbbra is a 11-13 évesek, akikről tavaly 148 000 bejelentést tettek a szervezetnek.

„A bűnözők ipari méretekben célozzák és közelítik meg és zaklatják a gyerekeket. Olyan is gyakran előfordul, hogy a szexuális zaklatások a családi házak gyerekszobáiban történnek, miközben a szülők egyáltalán nincsenek tisztában azzal, mit művelnek gyermekeikkel interneten az idegenek” - mondja Susie Hargreaves, az IWF vezérigazgatója.

Csütörtökön a brit alsóház megvitatja a parlamenti képviselőkből és szakértőkből álló vegyes bizottság jelentését az online biztonsággal kapcsolatos törvényjavaslat tervezetéről, amely előírná a technológiai cégeknek, hogy megvédjék a gyerekeket a káros tartalmaktól, valamint megakadályozzák az illegális tartalom terjedését és olyan tevékenységeket, mint a gyermekpornográfia. Az IWF adataira reagálva Andy Burrows, az NSPCC gyermekbiztonsági online politikáért felelős vezetője azt mondta, „döntő fontosságú”, hogy a törvényjavaslatot megerősítsék a gyermekek online zaklatásának megakadályozása érdekében.

A számadatokat akkor hozták nyilvánosságra, amikor az Egyesült Királyság kormánya új online biztonsági kampányt indított Stop Abuse Together (Stop az Abuzusnak Közösen) néven, hogy segítse a szülőknek vagy gondozóiknak észrevenni a szexuális bántalmazás jeleit. A védelemért felelős miniszter, Rachel Maclean kijelentette:

„A gyermekek biztonságának megőrzése a kormány egyik legfontosabb prioritása, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindent megtegyünk a gyermekek megnövekedett online szexuális zaklatása ellen.”

A magyar helyzetről számol be a BeSocial tanulmánya, a Tinik a neten. A két évvel ezelőtti felméréshez képest sokat változott a kép: akkor még csak a tinik 39 százalékától kértek erotikus fotót a neten – 2021-re csaknem 51 százalék ez az arány. Akkor még csak 7 százalék válaszolta azt, hogy küldött is erotikus fotót magáról annak, aki kérte, ez az arány most csaknem 12 százalékra nőtt. Ezért még mindig remek megoldás ajánlani, sőt, együtt megnézni a Csapda a neten című cseh ismeretterjesztő kisfilmet, amely sokkolóan őszinte, de enélkül nem lehet változást elérni az érintett gyerekek és fiatalok körében.

De a Hintalovon Alapítvány tanulmánya is igen hasznos, kicsiknek, nagyoknak, gyereknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!