3p

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar álláspontról egydimenziós és leegyszerűsítő kép él Brüsszelben, a mi szempontunk alapvetően nem fősodorbeli - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva.

Az államtitkár, aki a Polgári Magyarország Alapítvány brüsszeli irodája által szervezett konferenciáján vett részt, kiemelte: Magyarország a legelejétől kezdve elítélte az orosz katonai intervenciót, minden segítséget megad az Ukrajnából érkező menekülteknek, ugyanakkor ellenez minden olyan cselekedetet, amely a háború eszkalációját eredményezné, például nem támogatja a fegyverszállítást.

"Továbbá szkeptikusak vagyunk minden olyan, Oroszország elleni szankcióval kapcsolatban, amelyek leginkább az európai állampolgárokra rónak nagy terhet" - hangsúlyozta.

Dömötör Csaba szerint a brüsszeli politikai fősodor azt állítja, hogy Magyarország elszigetelt a háborús álláspontjával kapcsolatban, ugyanakkor Európa-szerte végzett felmérések azt bizonyítják, az európai állampolgárok többsége azt gondolja, amit a magyar kormány képvisel.

Sokan úgy vélekened Európában, mint a magyarok? Fotó: MTI
Sokan úgy vélekened Európában, mint a magyarok? Fotó: MTI

"Nem hiszik például, hogy megoldást jelent a teljes energetikai import betiltása, mert azt tapasztalják, hogy ennek az árát elsősorban nekik kell megfizetni. Továbbá a közép-kelet-európai régióban a többség nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat - fejtette ki.

Mint mondta, a magyar kormány nincs egyedül az általa képviselt állásponttal, azonban a brüsszeli bürokraták elmulasztották megkérdezni a saját állampolgáraikat arról, hogy mit gondolnak ezekről a fajsúlyos kérdésekről. Véleménye szerint ez nagyon súlyos hiba, és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy ez változzon.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar kormány két választás közötti időszakban is törekszik arra, hogy kikérje az állampolgárok véleményét, több társadalmi konzultáció is lezajlott, amelyekben jóval több mint egymillióan vettek részt. "Ezek a visszajelzések mindig nagyon fontos irányjelzők a magyar politikai életben" - tette hozzá. 

Szerinte ha a kormány egy álláspontot hangoztat, akkor nemcsak a saját érveiről van szó, hanem több millió ember véleményéről. "A tavalyi választások eredménye is egyértelműen azt mutatta, hogy a magyarok békét akarnak, és a jelenlegi kormány olyan pártszövetség, amely a békét érvényesíteni tudja ebben a helyzetben" - szögezte le Dömötör Csaba államtitkár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!