<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

De ez is kevés lehet, ráadásul az elektorok száma dönti el a versenyt. Az biztos, hogy soha ennyien nem mentek még el szavazni az amerikai elnökválasztáson, mint most.

Továbbra is nyitott a verseny az amerikai elnökválasztáson, egyvalamit azonban már most biztosan ki lehet jelenteni: soha ennyien nem vettek részt a szavazáson, mint 2020-ban. A legfrissebb adatok szerint Joe Biden demokrata jelölt már bezsebelt 72,1 millió szavazatot, míg Donald Trump republikánus jelöltre eddig 68,6 milióan adták le voksukat.

Trump ezzel az eredménnyel maga mögött tudja a korábbi választásokon győztes jelölteket, leszámítva 2008-at, amikor Barack Obama 69,5 millió voksot gyűjtött. Négy éve például kevesebb mint 63 millió szavazattal győzött Trump. Akkori ellenfele, a demokrata Hillary Clinton 65,8 millió voksot gyűjtött be, de az elektori rendszer miatt - eltérő számú elektori támogatást nyernek el a jelöltek az egyes államokban - ez is kevésnek bizonyult a győzelemhez. Vagyis a szavazatszám önmagában nem dönti el az elnökválasztást, de irányt azért mutat a jelölt népszerűségét illetően.

Rögzítsük tehát újra, hogy soha annyian nem szavaztak még elnökjelöltre, mint most Bidenre vagy Trumpra. A két jelölt eddig együttesen több mint 140 millió szavazatot gyűjtött be - míg négy éve kevesebb mint 130 millióan adták le szavazatukat. A megelőző két választáskor is 125-130 millió között mozgott a voksok száma.

Az amerikaiak most tehát nagyon el akartak menni szavazni, hallattni akarták a hangjukat, fontosnak érezték, hogy beleszólásuk legyen a legfontosabb politikai kérdésbe: ki legyen a következő elnöke az Egyesült Államoknak.

Ami a szavazatok eloszlását illeti, jelen állás szerint Biden 50,4 százalékon áll, Trump 48 százalékon. Hillary Clinton négy éve 48,1 százalékot ért el, azt tehát nem lehet kijelenteni, hogy 2020-ban földrengésszerű győzelmet készülnének aratni a demokraták, ahogy azt az elemzők prognosztizálták.

Az alábbi két térkép azt mutatja meg, hogy mely államokban tudtak előretörni a demokraták 2016-hoz képest. Az első térkép a négy évvel ezelőtti eredményt mutatja:

A 2016-os végeredmény (Forrás: CNN.com)
A 2016-os végeredmény (Forrás: CNN.com)

A második térkép pedig a mostani állást rögzíti:

A jelenlegi állás (Forrás: CNN.com)
A jelenlegi állás (Forrás: CNN.com)

Ezen a térképen a szürkével jelzett államokban még nem dőlt el a küzdelem, de az látszik, hogy a négy évvel ezelőtti eredményhez képest a demokraták meg tudták szerezni Wisconsint és Michigant, esélyük van továbbá Arizona elektorainak megszerzésére. A végső sikerhez fontos lenne nekik Nevada besöprése, ami négy éve megtörtént.