3p

A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.

Spanyolországban június 15-től igényelhető a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem, amelynek bevezetéséről mai ülésén döntött a kormány.

Barcelona (Forrás: Depositphotos)
Barcelona (Forrás: Depositphotos)

Történelmi nap a mai demokráciánk számára, egy új szociális jog született

- fogalmazott a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón Pablo Iglesias szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes az MTI szerint.

Alanyi jogon jár

Szerinte a koronavírus-járvány súlyosbította a szegénységben élők helyzetét, ezért vált sürgetővé, hogy a koalíciós pártok felgyorsítsák az alapjövedelem bevezetését. Ezt még a kormányprogramban vállalták az év elején.

Az alanyi jogon járó alapjövedelmet háztartásonként határozták meg, 12 típust megkülönböztetve.

Egyszemélyes háztartás esetében az alapjövedelem 472 euró (163 ezer forint) lesz, amit az igénylő teljes összegben megkap, ha nincs semmilyen bevétele.

Ha például részmunkaidőben dolgozik ennél kevesebb bérért, a különbséget kapja meg az államtól.

A többszemélyes háztartásokban személyenként 139 euróval nő az alapjövedelem küszöbértéke, maximális összege 1015 euró (350 ezer forint).

A gyermekeiket egyedül nevelők emellett további 100 eurós kiegészítésre számíthatnak.

Pablo Iglesias szerint az alapjövedelem összeegyeztethető a munkából származó bevételekkel, így elkerülhető a "szegénységcsapda", hogy a rászorulónak választania kelljen a munka és támogatás között.

Alapjövedelemre a 23 és 65 év közötti korosztály jogosult, illetve 18 éves kortól az, aki kiskorú gyermeket nevel.

Külföldi állampolgár esetében az igénylés feltétele legalább egyéves érvényes tartózkodási engedély.

12 millió ember veszélyben

A várhatóan szombaton hatályba lépő jogszabály előírja azt is, hogy az alapjövedelmet csak az kérelmezheti, akinek vagyona - lakóingatlanát nem számolva - nem éri el a 16 614 eurót (5,7 millió forint). Többszemélyes háztartás esetén ennek összege 46146 euró (15,9 millió forint).

José Luis Escrivá, társadalombiztosításért felelős tárcavezető elmondta: 850 ezer háztartást, összesen 2,3 millió embert érhet el a támogatás, 30 százalékuk gyerek. Az első 100 ezer igénylő már június végén megkaphatja a juttatást. Az intézkedés éves költségvetési vonzata 3 milliárd euró.

Az lesz a siker, ha minél több embert kimentünk az extrém szegénységből

- jelentette ki a miniszter. Várakozásuk szerint 80 százalékkal csökkenthető a mélyszegénységben élők száma az alapjövedelemnek köszönhetően.

A spanyol jegybank márciusi jelentése szerint

a lakosság csaknem negyedét, mintegy 12 millió embert veszélyezteti a szegénység kockázata a dél-európai országban.

Fokozatos nyitás

A spanyol kormány a közelmúltban azt is bejelentette, hogy júliustól várják a külföldi turistákat. Spanyolország tavaly 84 millió külföldi turistát fogadott, és ezzel a világ második leglátogatottabb országa volt, idén áprilisban viszont egyetlen vendégéjszakát sem könyvelt el szállodai szektora a koronavírus-járvány okozta karantén miatt.

A dél-európai ország fokozatosan oldja fel a korlátozó intézkedéseket, miután sikerült lelassítania a járványt.

Spanyolországban eddig 238 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és több mint 27 ezren vesztették életüket a vírussal összefüggésben.

Egymillió lakosra 580 haláleset jut, ami a második legmagasabb érték a világon Belgium után. (A top 10-es listát itt olvashatják.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!