<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy kormányhatározatból derült ki.

Magyarország eddig a Helyreállítási Alapból eddig a mintegy 2400 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő támogatást igényelte csak, most azonban biztossá vált, hogy annak kedvezményes konstrukciójú hitel részére is igényt tart. Ez mintegy 3400 milliárd forintnak megfelelő összeg lehet maximum.

Most a Magyar Közlönyben jelent meg ugyanis az a kormányhatározat, amely a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében Magyarország számára rendelkezésre álló hitelfelvételről szól. A határozat szövege szerint Orbán Viktor arra kérte Navracsics Tibort, hogy igényelje a teljes összeget.

Orbán Viktor két miniszterének is adott feladatot. Fotó: Orbán Viktor/Facebook
Orbán Viktor két miniszterének is adott feladatot. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Mint írták, a miniszterelnök

felhívja a területfejlesztési minisztert, hogy a Magyarország számára az 1. pontban foglaltak szerint rendelkezésre álló hitel felvétele érdekében szükséges tárgyalásokat folytassa le azzal, hogy a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a Kormány eltérő döntése hiányában – a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon.

Vagyis a szövegben azt írták, hogy a kormány jelenleg azzal számol, hogy a teljes hitelkeretet igénybe veszi, bár nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy ezen még módosít.

A hitel jelentős részét energetikai célokra fordítanák, legalábbis erre utal, hogy egyúttal felkérték Lantos Csaba energiaügyi minisztert is, hogy dolgozza ki a „források felhasználását lehetővé tevő részletes szakmai terveket, és folytassa le az Európai Bizottság főigazgatóságaival a részletes szakmai egyeztetéseket”. 

(via Index)