<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 50 bázisponttal, 2,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. De a kamatstop miatt ez ezúttal nem jár együtt a változó kamatozású jelzáloghitelek drágulásával. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 2,4 százalékos jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal, 2,9 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a nyolcadik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája nyolc éve nem látott magas szintre ment fel.

Immár nyolc hónapja emelkedik rendre az alapkamat. Fotó: MTI
Immár nyolc hónapja emelkedik rendre az alapkamat. Fotó: MTI

A többi monetáris kondíció mértéke január 26-ától az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata:   2,9 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 4,9 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 4,9 százalék.

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

A forint ma a korábban megszokotthoz képest kisebb kilengéseket hajtott végre, az euróval szembeni árfolyama például a reggeli, 361,6-os szintről a kamatdöntés előtt kamatdöntés előtt benézett 360 alá.