<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már egy adag oltóanyag is nagyban növeli annak az esélyét, hogy ne kelljen kórházba menni, két adag pedig pláne.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsával fertőzöttek kétszer nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi kezelésre, mint a Nagy-Britanniában korábbi domináns alfa variáns, ám az oltás - két dózis - erős védelmet nyújt ellene - mutatták ki skót kutatók.

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatásban április 1. és június 6. között 19 543 új koronavírus-fertőzött és 377 kórházba került Covid-19- beteg esetét vizsgálták az 5,4 milliós lakosú Skóciában. Kimutatták, hogy a vizsgált fertőzöttek közül 7723, a kórházi kezelésre szorulók közül pedig 134 a vírus delta variánsával fertőződött meg.

Nagyon fontos felvenni az oltást. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)Nagyon fontos felvenni az oltást. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Az Indiában megjelent delta variáns nagyjából megkettőzte a kórházba kerülés kockázatát, ám az oltások csökkentik ezt - mondta Chris Robertson, a Stratchclyde-i Egyetem közegészségügyi járványtani professzora.

"Ha valakinek pozitív a koronavírus-tesztje, két adag oltás vagy egy adag 28 nap után nagyjából 70 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát" - mondta újságíróknak a professzor.

A Pfizer/BioNTech-oltás második adagja után két héttel 79 százalékos volt a védettség a delta variánstól, és 92 százalékos (a tavaly Nagy-Britanniában felbukkant) alfa variánstól - mutatták ki a szakemberek.

A kutatók ugyanakkor óvtak attól, hogy az adatokat felhasználják a vakcinák egymással való összehasonlítására, mivel különbségek vannak a különböző vakcinákkal beoltottak csoportjában és abban, milyen gyorsan alakul ki védettség az egyes oltások után. Felhívták a figyelmet arra, hogy két adag oltás nagyobb védettséget biztosít a delta variánstól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.