2p

Már egy adag oltóanyag is nagyban növeli annak az esélyét, hogy ne kelljen kórházba menni, két adag pedig pláne.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsával fertőzöttek kétszer nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi kezelésre, mint a Nagy-Britanniában korábbi domináns alfa variáns, ám az oltás - két dózis - erős védelmet nyújt ellene - mutatták ki skót kutatók.

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatásban április 1. és június 6. között 19 543 új koronavírus-fertőzött és 377 kórházba került Covid-19- beteg esetét vizsgálták az 5,4 milliós lakosú Skóciában. Kimutatták, hogy a vizsgált fertőzöttek közül 7723, a kórházi kezelésre szorulók közül pedig 134 a vírus delta variánsával fertőződött meg.

Nagyon fontos felvenni az oltást. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)
Nagyon fontos felvenni az oltást. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Az Indiában megjelent delta variáns nagyjából megkettőzte a kórházba kerülés kockázatát, ám az oltások csökkentik ezt - mondta Chris Robertson, a Stratchclyde-i Egyetem közegészségügyi járványtani professzora.

"Ha valakinek pozitív a koronavírus-tesztje, két adag oltás vagy egy adag 28 nap után nagyjából 70 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát" - mondta újságíróknak a professzor.

A Pfizer/BioNTech-oltás második adagja után két héttel 79 százalékos volt a védettség a delta variánstól, és 92 százalékos (a tavaly Nagy-Britanniában felbukkant) alfa variánstól - mutatták ki a szakemberek.

A kutatók ugyanakkor óvtak attól, hogy az adatokat felhasználják a vakcinák egymással való összehasonlítására, mivel különbségek vannak a különböző vakcinákkal beoltottak csoportjában és abban, milyen gyorsan alakul ki védettség az egyes oltások után. Felhívták a figyelmet arra, hogy két adag oltás nagyobb védettséget biztosít a delta variánstól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!