<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Téves és káros nyilatkozatokat emleget az MNB, a józanságot és mértékletességet hiányolják Parragh László szavaiból.

A Jegybank felszólítja Parragh Lászlót, hogy fejezze be a monetáris politikával és magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait - ezzel a címmel tett ki sajtóközleményt weboldalára a Magyar Nemzeti Bank. A cím után a tartalomban sem finomkodnak:

"A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban is határozottan felszólította Parragh Lászlót, hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg, ám legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait."

A jegybank s Parragh László által a Portfolio.hu-n megjelent interjúban elhangzottakra reagált ilyen élesen. Parragh az interjúban egyebek mellett arról beszélt: az inflációt csak a recesszió tudja letörni, semmi olyan folyamatot nem lát emellett, ami miatt drasztikusan alacsony szintre süllyedne az infláció. Arról is beszélt, hogy rossz időzítéssel kényszerül az ország devizakötvény-kibocsátásra. Emellett jelentősen lassuló hiteldinamikára is számít - összességében elég sötét képet fest a közeljövő gazdasági kilátásairól.

Parragh László - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd Parragh László - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jegybank válasz-közleménye felhívja Parragh László figyelmét a jegybank korábbi, gazdasági növekedést segítő intézkedéseire. Szerintük szintén teljeséggel megalapozatlanok Parragh László devizakötvény kibocsátással kapcsolatos megállapításai is. A jegybank szerint Parragh László tévesen túl alacsonynak tartja az euró megtakarítások arányát, ezzel szemben az igazság az, hogy nem segítené a gazdaságot, ha euróban lennének a megtakarítások. Élesen fogalmaznak az inflációval kapcsolatos kijelentésekről is: 

"Parragh László az inflációval kapcsolatos narratívában sem követi a józanságot és a mértékletességet, ezért egyértelműen károsak és tévesek azon kijelentései, amelyek megalapozatlanul egy magas szinten ragadó inflációt vizionálnak."

A jegybank teljes közleménye itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.