2p

Téves és káros nyilatkozatokat emleget az MNB, a józanságot és mértékletességet hiányolják Parragh László szavaiból.

A Jegybank felszólítja Parragh Lászlót, hogy fejezze be a monetáris politikával és magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait - ezzel a címmel tett ki sajtóközleményt weboldalára a Magyar Nemzeti Bank. A cím után a tartalomban sem finomkodnak:

"A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban is határozottan felszólította Parragh Lászlót, hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg, ám legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait."

A jegybank s Parragh László által a Portfolio.hu-n megjelent interjúban elhangzottakra reagált ilyen élesen. Parragh az interjúban egyebek mellett arról beszélt: az inflációt csak a recesszió tudja letörni, semmi olyan folyamatot nem lát emellett, ami miatt drasztikusan alacsony szintre süllyedne az infláció. Arról is beszélt, hogy rossz időzítéssel kényszerül az ország devizakötvény-kibocsátásra. Emellett jelentősen lassuló hiteldinamikára is számít - összességében elég sötét képet fest a közeljövő gazdasági kilátásairól.

Parragh László - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Parragh László - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jegybank válasz-közleménye felhívja Parragh László figyelmét a jegybank korábbi, gazdasági növekedést segítő intézkedéseire. Szerintük szintén teljeséggel megalapozatlanok Parragh László devizakötvény kibocsátással kapcsolatos megállapításai is. A jegybank szerint Parragh László tévesen túl alacsonynak tartja az euró megtakarítások arányát, ezzel szemben az igazság az, hogy nem segítené a gazdaságot, ha euróban lennének a megtakarítások. Élesen fogalmaznak az inflációval kapcsolatos kijelentésekről is: 

"Parragh László az inflációval kapcsolatos narratívában sem követi a józanságot és a mértékletességet, ezért egyértelműen károsak és tévesek azon kijelentései, amelyek megalapozatlanul egy magas szinten ragadó inflációt vizionálnak."

A jegybank teljes közleménye itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!