TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A postás csak egyszer próbálja meg kézbesíteni az utalványt, és a használatához be kell menni a postafiókba vagy a szolgáltatóhoz.

Már meg is jelent a rendelet a mai Magyar Közlönyben a nyugdíjasoknak adott rezsiutalványról, amelyet Gulyás Gergely miniszter jelentett be a Kormányinfón.

A papír marad A papír marad

Már a tájékoztató során kérdésként fogalmazódott meg, hogy a folyószámlán keresztül rendezett számlák esetében hogyan történhet az utalványok felhasználása, egyáltalán, mi szükség papír alapú csekkek kézbesítésére.

Ezekre a kérdésekre részben választ ad a rendelet, amelynek értelmében tehát aki utalással intézi a rezsijét, annak muszáj lesz besétálnia a szolgáltatója ügyfélszolgáltatójához, mert csak ott leadva tudják elszámolni a háromszor 3000 forintos, összességében tehát 9000 forintos juttatást. Azt követően 15 napon belül történik a jóváírás a soron következő számlákban.

Arról nem rendelkezett a kormány, hogy az utalványokat személyesen a jogosultaknak kell leadniuk, vagy megbízhatnak ezzel valakit, mindenesetre az első esetben korra és egészségi állapotra tekintet nélkül nem lehet megúszni az "egészségügyi sétát". Vagyis ha cinikusak akarunk lenni, akkor mondhatjuk, hogy az utalványok egészségmegőrzési célokat is szolgálnak.

Azoknak, akik postai úton intézik a számláikat, a fiókokban kell leadniuk a papírokat. Ami pedig az egész értelmét illeti, nos, erre nehéz választ adni. Hacsak nem az a válasz, hogy még egy utolsó megbízást kellett adni az Erzsébet-utalványokat forgalmazó cégnek (az Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak), amelyik - mivel ezeket az utalványokat idén megszüntette a kormány - elesett egy zsíros üzlettől. A rezsiutalványokat - mint az kiderült a Kormányinfón - olyan papírra nyomtatják, amelyeket az Erzsébet-utalványokra is használtak. Vagyis mintha a kormány úgy gondoskodott volna a forgalmazó cégről, hogy lehetővé tette az ott maradt, felesleges papírok felhasználását.

Fontos - és a célközönséget tekintve újfent nehezen magyarázható - szabály, hogy a posta csak egy alkalommal kísérli meg az utalványok kézbesítését, s ha ez sikertelen, akkor a jogosultnak a Magyar Államkincstárnál, a honlapján közzétett címen kell előterjeszteni az erre vonatkozó kérelmet.

A rezsiutalványt nem lehet készpénzre váltani, és mint korábbi cikkünkben jeleztük, 2020. március 31-ig lehet felhaszálni. Azt is érdemes figyelmben tartani, hogy a fizetendő számla nem lehet kisebb, mint az utalvány(ok) összege, abban az esetben pedig, ha azok értéke meghaladja az utalvány(ok) értékét, akkor csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni a különbözetet, bankkártyával nem.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.