3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vészesen közeleg az új kiberbiztonsági szabályozás első fontos határidejének lejárta. Fontos részletszabályok is megjelentek.

Már csak alig pár napjuk maradt a NIS2 szabályozásban érintett magyarországi vállalatoknak arra, hogy a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek eleget tegyenek - figyelmeztet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) közleménye.

Az érintett cégek a 2024. június 30-i céldátumig kezdeményezhetik nyilvántartásba vételüket a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál. Az Uniós kiberbiztonsági irányelv és a Kibertan.tv. aktuálisan legfontosabb határideje ez, ugyanis ezt követően az érintett cégek csak az arányos szankcionálást követően tudják pótolni elmaradásukat.

Megjelentek továbbá azok a részletszabályok is, amelyek az érintett vállalatok által végrehajtandó kiberbiztonsági feladatokat és követelményeket tartalmazzák. Ezen követelmények teljesítése különösen a kiberbiztonsági fenyegetések kockázatainak azonosításához és a kibertámadások megelőzéséhez, valamint a támadások által okozott esetleges károk mérsékléséhez szükséges.

A kiberbiztonsági követelmények megismertetése céljából az SZTFH 2023 után 2024-ben is többállomásos országos rendezvénysorozatot indított. A roadshow célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint hogy bemutassa a 2023. május 23-án hatályba lépett törvényt, amely számos kiemelt ágazatban szolgálja a közép- és nagyvállalatok kiberbiztonsági szintjének növelését. A törvény kiberbiztonsági felügyeleti jogkörrel ruházta fel az SZTFH-t azon stratégiai vállalatok, szervezetek vonatkozásában, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető és a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak.

„Össztársadalmi érdek a magasabb szintű kiberbiztonság. A törvény előírásait nem kötelező teherként szükséges megélni, hiszen általánosságban is fontos, a jogszabály hatálya alá tartozó cégek, szervezetek számára pedig egyenesen elemi érdek a biztonságtudatos működés. Ezáltal ugyanis nagyobb eséllyel előzhetőek meg, illetve háríthatóak el a milliós, vagy akár százmilliós károkozással fenyegető kibertámadások, amelyek közvetve vagy közvetlenül az ügyfélkörre is veszélyt jelenthetnek”

– mondta Dr. Nagy László, az SZTFH elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!