<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A belső építészek többsége egyetért abban, hogy a belső terek kialakításánál a tapéta az egyik legnagyszerűbb eszköz az egyedi hangulat, egyedi stílus kialakításában. Egy különleges tapéta a laikus otthontervezőknek is kezébe adja az egyedi dizájn kialakításának lehetőségét. De mitől is lesz különleges egy tapéta, vagy hogyan lehet egy egyszerű tapétát különlegessé tenni, ezt a témát járjuk körbe ebben a cikkben.

Mitől lesz egy tapéta különleges?

Erre a kérdésre többféle jó válasz létezik:

  • a mintázatától,
  • az anyagától,
  • az elhelyezés módjától, 
  • a különleges felhasználási módjától.

Különleges mintázatú tapéták

Ezek közül sokféle létezik, de a legérdekesebbek azok, amelyek valamely más anyag látszatát keltik, amelyek messziről nem is látszanak tapétának. Ilyenek például a manapság oly népszerű fa- vagy kőmintázatú tapéták.

Különleges anyagú tapéták

A hagyományos papírtapétákon kívül ma már számtalan különleges anyagú kivitel létezik. Mivel a papírtapéta nem mosható, kitalálták a műanyag tartalmú tapétákat, de található textil-, illetve bársonybevonatú is. Különleges anyagnak számít még a fém és a fa is. Az úgynevezett flíztapéta (vlies) is különleges anyagúnak számít, mivel gyapjúrostokat tartalmaz. A tapetaposzter.hu Poszter specialista kínálatában sokféle flíztapéta található.

Hagyományostól eltérő elhelyezés

A tapétákat általában függőlegesen teszik a falra, éppen ezért egy vízszintes vagy átlós elhelyezés nagyon szokatlan, egyből felhívja magára a figyelmet. Az egyszínű tapétacsíkokat váltakozva felhelyezve szintén egyedi stílust alakíthatunk ki. Ha csak 1-1 csíkot teszünk a falra, az is meg tudja bolondítani a teret, persze jó értelemben. Különleges elhelyezésnek számít az is, ha a tapéta nem a falon, hanem bútoron vagy például a mennyezetről lelógatva vagy képkeretbe van foglalva. Több különböző tapéta egymásra ragasztása egy érdekes kollázst eredményezhet.

A tapéta felhasználásának egyedi módjai

A tapétacsíkokat, még akkor is, ha azok maradékok, sokféle használati tárgy díszítésére, felújítására használják. Ilyenek lehetnek például a lámpaernyő, a dohányzóasztal, a zsúrkocsi, a dobozok, fiókok, szekrények. Lehet tapétacsíkot az ágytámla vagy a széktámla mögé rakni bordűrként, ilyenkor a díszítésen kívül még védelmi funkciókat is elláthat.

Érdekes és egyedi megoldás, amikor a tapétát nem falburkolatként használják. A maradékból képkompozíciókat is lehet készíteni, melyekben a tapéta egy-egy szép motívuma például bekeretezhető és fali képként használható. A csíkokat le lehet lógatni a plafonról, ez esetben is helyettesíthetnek például egy vagy több fali képet.

Összegzés

Nem csak a belső építészek alkothatnak szép tereket, különleges tapétákkal Ön is egyedivé varázsolhatja otthonát, csak ne féljen, vágjon bele!
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.