3p

A belső építészek többsége egyetért abban, hogy a belső terek kialakításánál a tapéta az egyik legnagyszerűbb eszköz az egyedi hangulat, egyedi stílus kialakításában. Egy különleges tapéta a laikus otthontervezőknek is kezébe adja az egyedi dizájn kialakításának lehetőségét. De mitől is lesz különleges egy tapéta, vagy hogyan lehet egy egyszerű tapétát különlegessé tenni, ezt a témát járjuk körbe ebben a cikkben.

Mitől lesz egy tapéta különleges?

Erre a kérdésre többféle jó válasz létezik:

  • a mintázatától,
  • az anyagától,
  • az elhelyezés módjától, 
  • a különleges felhasználási módjától.

Különleges mintázatú tapéták

Ezek közül sokféle létezik, de a legérdekesebbek azok, amelyek valamely más anyag látszatát keltik, amelyek messziről nem is látszanak tapétának. Ilyenek például a manapság oly népszerű fa- vagy kőmintázatú tapéták.

Különleges anyagú tapéták

A hagyományos papírtapétákon kívül ma már számtalan különleges anyagú kivitel létezik. Mivel a papírtapéta nem mosható, kitalálták a műanyag tartalmú tapétákat, de található textil-, illetve bársonybevonatú is. Különleges anyagnak számít még a fém és a fa is. Az úgynevezett flíztapéta (vlies) is különleges anyagúnak számít, mivel gyapjúrostokat tartalmaz. A tapetaposzter.hu Poszter specialista kínálatában sokféle flíztapéta található.

Hagyományostól eltérő elhelyezés

A tapétákat általában függőlegesen teszik a falra, éppen ezért egy vízszintes vagy átlós elhelyezés nagyon szokatlan, egyből felhívja magára a figyelmet. Az egyszínű tapétacsíkokat váltakozva felhelyezve szintén egyedi stílust alakíthatunk ki. Ha csak 1-1 csíkot teszünk a falra, az is meg tudja bolondítani a teret, persze jó értelemben. Különleges elhelyezésnek számít az is, ha a tapéta nem a falon, hanem bútoron vagy például a mennyezetről lelógatva vagy képkeretbe van foglalva. Több különböző tapéta egymásra ragasztása egy érdekes kollázst eredményezhet.

A tapéta felhasználásának egyedi módjai

A tapétacsíkokat, még akkor is, ha azok maradékok, sokféle használati tárgy díszítésére, felújítására használják. Ilyenek lehetnek például a lámpaernyő, a dohányzóasztal, a zsúrkocsi, a dobozok, fiókok, szekrények. Lehet tapétacsíkot az ágytámla vagy a széktámla mögé rakni bordűrként, ilyenkor a díszítésen kívül még védelmi funkciókat is elláthat.

Érdekes és egyedi megoldás, amikor a tapétát nem falburkolatként használják. A maradékból képkompozíciókat is lehet készíteni, melyekben a tapéta egy-egy szép motívuma például bekeretezhető és fali képként használható. A csíkokat le lehet lógatni a plafonról, ez esetben is helyettesíthetnek például egy vagy több fali képet.

Összegzés

Nem csak a belső építészek alkothatnak szép tereket, különleges tapétákkal Ön is egyedivé varázsolhatja otthonát, csak ne féljen, vágjon bele!
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!