<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Keleti szomszédunknál továbbra is meredeken emelkedik a járványgörbe, hétnaponta másfélszeresére emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések mozgóátlaga.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 371 új fertőzést azonosítottak, ami 75 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Jelenleg napi 212 eset számítana átlagosnak:

az utóbbi két hét esetszámaiból kiszámolt mozgóátlag csaknem 50 százalékkal emelkedett az utóbbi héten.

Romániában másfél hónapos stagnálás után, július közepén kezdett ismét gyorsulni a fertőzések üteme, azóta a napi esetszámok mozgóátlaga ötszörösére emelkedett, a csütörtöki esetszám pedig 8,6-szorosa a július 12-i mélypontnak.

Meredeken felfelé ível a járványgörbe. (Illusztráció. Pixabay)Meredeken felfelé ível a járványgörbe. (Illusztráció. Pixabay)

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma július 17-e óta 240-ről 751-re nőtt, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig azóta megháromszorozódott, 32-ről 98-ra ugrott.

A csütörtöki jelentésben a GCS három koronavírusos páciens haláláról számolt be, egyikük semmilyen más betegségben nem szenvedett. Az utóbbi hét napon kétszer annyi fertőzött vesztette életét mint a megelőző egy héten.

A járvány leginkább a fővárosban és környékén terjed: a csütörtöki új esetek 37 százalékát Bukarestben és az azt övező Ilfov megyében diagnosztizálták.

A közegészségügyi intézet heti elemzése szerint az augusztus 2-8-ig tartó héten beazonosított újabb fertőzések több mint 81 százalékát beoltatlanoknál diagnosztizálták.

A 19,3 millió lakosú Romániában 5 millió 87 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 30 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.