<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

2022 szeptemberében az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 11,6 százalékkal bővült. A feldolgozóipari alágak döntő többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt.

2022. szeptemberben:

 • Az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt szeptemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal emelkedett.
 • Az ipari export volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 száazlékát képviselő járműgyártás kivitele 33, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 21 százalékkal bővült.

Van, ami a járműgyártást is túlszárnyalja. Fotó: bmwgroup-plants
Van, ami a járműgyártást is túlszárnyalja. Fotó: bmwgroup-plants

 • Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal emelkedett, míg a feldolgozóiparé 3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest
 • Az iparon belül döntő (94 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 7,4, a csekély súlyú bányászaté 1 százalékkal nőtt 2021 szeptemberéhez viszonyítva.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 32 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 36, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 29 százalékkal nőtt.
 • A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 22 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 29, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 9,9 százalékkal emelkedett.
 • A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,4 százalékkal bővült, elsősorban . A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még három alágazatban csökkent a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 16, a pékáru, tésztafélék gyártásában 3,8, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 1,7 százalékkal. A többi alágazatban 1,0 és 33 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.
 • villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 47 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 87, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 62 százalékkal bővült.
 • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékvisszaesett
 • Öt hónapja tart a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: szeptemberben a termelés volumene 21 százalékkal kisebb volt, mint 2021 azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.
 • Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (0,2 százalékkal) és Dél-Alföldön (1,4 százalékkal) csökkent. A többi régióban 0,3 és 23 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Közép-Dunántúlon.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 19,7 százalékkal nagyobb volt a 2021. szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 21 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 21 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 6,7 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci és a 40 százalékot képviselő hazai eladások volumene egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett.
 •  Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 12,8 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 0,7 százalékkal Dél-Dunántúlon.