3p

Fák mellett napelemeket is lehetne telepíteni a parkolókba, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium viszont úgy változtatna a szabályozáson, hogy a két zöldítés ne gátolja egymást.

Újabb lépés a zöldebb ipar és a zöldebb gazdaság felé, ipari szereplők kezdeményezésére a kormány észszerűsítené a parkolóban elhelyezett napelemek telepítését – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium – szigorúan a fásítási elvárások megtartása mellett – társadalmi egyeztetést indít a parkolókban elhelyezett napelemek telepítéséről, amely egyszerre segíti a zöld átállást, tovább erősíti a vállalkozások versenyképességét és hozzájárul a munkahelyek megvédéséhez, a gazdasági növekedés helyreállításához.

Ismertetik, hogy a jelenlegi jogszabályi előírások értelmében 10 gépjárműnél nagyobb parkoló létesítésekor minden megkezdett 6 parkolóhely után 1 darab fát szükséges ültetni, a parkoló felületek árnyékolásának biztosítása érdekében.

Hozzátették, ez a szabályozás – az ipari szereplőktől származó jelzések szerint – hátráltatja a napelemek hatékony elhelyezését, egyúttal visszaveti az ipar és a gazdaság zöldítését.

Hangsúlyozták: az energiaválság továbbá rámutatott, hogy a lakosság és a vállalkozások védelme érdekében növelni kell az energiafüggetlenséget és az ellátásbiztonságot. Mindezek okán a GFM a fásítási, zöld elvárásokat és szempontokat megtartó javaslatot dolgozott ki.

Annak érdekében, hogy Magyarország energiaszuverenitása tovább erősödjön, valamint növekedjen a megújuló energiatermelés, a GFM javaslata a gazdasági-ipari-kereskedelmi területek esetében megkönnyítené a parkolókban elhelyezett napelemek telepítését, azzal a szigorú és egyértelmű kikötéssel, hogy a környezetvédelmi, fásítási elvárások nem sérülhetnek – emelte ki a minisztérium.

Kifejtették, a javasolt módosítás értelmében

a parkolóhelyek fásítását, amennyiben napenergia-hasznosító létesítmények elhelyezésére is sor kerül, úgy lehetséges megvalósítani, hogy az ne befolyásolja negatívan az energiahasznosító létesítmények működését és hatékonyságát.

A telepítendő és előírt fák mennyisége változatlan marad, hiszen gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken is csak akkor lehet kiváltani a parkolóhelyen történő fásítást napenergia hasznosító létesítmények elhelyezésével, ha ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a területen belül védőfásítással, vagy kijelölt területen történő fásítással teljesíti a fatelepítési kötelezettségét úgy, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes várakozó- (parkoló) helyek számának egyhatod részénél.

Fontos, hogy a két telepítés ne gátolja egymást. Fotó: Depositphotos
Fontos, hogy a két telepítés ne gátolja egymást. Fotó: Depositphotos

Jelezték, a gyakorlatban meglévő fák esetében tehát átültetéssel, új parkoló kialakításakor megfelelő fatelepítéssel lehetséges eleget tenni a jogszabályi követelményeknek. A nem gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken a napenergia-hasznosító létesítmények alapterülete a parkolófelületek területének 30 százalékát nem haladhatja meg.

A módosító javaslat hamarosan elérhetővé válik a kormányzati portálon – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!