3p

Új részleteket derített ki a Direkt36 arról, hogy milyen okból és milyen körülmények között zajlott a vezérigazgató cseréje a Paksi Atomerőműnél az év elején: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal éléről távozó, jó kormánypárti beágyazottsággal rendelkező Horváth Péter Jánosnak kellett a hely.

A Telexen megjelent cikk szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter január 12-én közölte Pekárik Gézával, az atomerőmű akkori vezetőjével, hogy meneszti a cég éléről. Az erőművet négy éve vezető Pekárikkal kapcsolatban semmilyen szakmai kifogás nem merült fel, és korábban az Orbán-kormány is kitüntette.

A történteket ismerő több forrás szerint a miniszter azért váltotta le az atomerőmű vezetőjét, mert Pekárik pozíciója kellett Horváth Péter Jánosnak, aki addig a hazai energetikai piacot felügyelő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke volt. Horváth a szakmai háttere mellett azonban ismert volt arról is, hogy jó politikai beágyazottsággal rendelkezik a kormányoldalon. Előfordult, hogy sportmérkőzéseken találkozott fideszes politikusokkal, egy ideig pedig a Fidesz egyik fontos bázisának számító szolnoki alapszervezetet is vezette.  

Horváth a MEKH éléről viharos körülmények között távozott. Az általa vezetett hivatal egyik döntése miatt ugyanis tavaly ősszel drasztikusan megugrott az önkormányzatok energiaszámlája, ami a Direkt36 kutatásai szerint fideszes városvezetőket is felbőszített.

A MEKH éléről ezt követően lemondó Horváthot a kormány nem akarta fontosabb poszt nélkül hagyni. A Paksi Atomerőművet szemelték ki számára, amely azonban épp egy meglehetősen bonyolult feladat előtt áll. Hamarosan belekezdenek a létesítmény felújításába, amelynek célja, hogy Paks I-et ne kelljen a 2030-as években bezárni. Az olajmérnök végzettségű Horváthnak nincs nukleáris tapasztalata, így bizonyos kérdésekbe várhatóan nem lesz beleszólása.

Az új vezérigazgatónak nincs tapasztalata nukleáris energia terén. Fotó: MTI / Sóki Tamás
Az új vezérigazgatónak nincs tapasztalata nukleáris energia terén. Fotó: MTI / Sóki Tamás

Több, a nukleáris területen dolgozó szakember kifogásolta a Direkt36-nak, hogy a kormány pont az üzemidő-hosszabbítás érzékeny időszakában nevezte ki az atomerőműves tapasztalattal nem rendelkező Horváthot Paks I. élére. Ez „nagyon komplex feladat. És ekkor odaküldenek egy paksi tapasztalattal nem rendelkező embert, ezzel durva kockázatot vállalnak” – fogalmazott az egyikük. Ezzel arra utalt, hogy az üzemidő-hosszabbítás időszakában nem volt túl szerencsés vezetőt cserélni, annak ugyanis demoralizáló hatása lehet.

Sem Horváth, sem Lantos nem reagált a Direkt36 kérdéseire. Pekárik annyit közölt, hogy nem akar nyilatkozni az ügyben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!