3p

A friss munkaerőpiaci adatokat értékelte az MBH Bank.

A munkaerőpiac feszességének korábban látott oldódása tovább lassul – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggeli közlésére reagálva Balog-Béki Márta. Az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője úgy látja, a foglalkoztatottság növekedése kitart, miközben a munkanélküliségi ráta tovább csökkent 4,5 százalékra. Mint fogalmaz, ez ugyan elmarad az általuk várt, 4,4 százalékos értéktől, ugyanakkor az áprilisi egyhavi adat továbbra is 4,4 százalékon maradt, csakúgy, mint márciusban. Továbbra is azzal számolnak – írja –, hogy a következő hónapokban további csökkenést fog regisztrálni a KSH a munkanélküliségi rátában.

Egy kisvárosnyival nőtt a munkanélküliek száma hazánkban

A szakember továbbra is kedvező fejleménynek nevezi, hogy az inaktivitás csökkenése éves összehasonlításban még mindig markáns. Mindez a foglalkoztatottak bővülése és a népesség kismértékű csökkenése mellett a munkanélküliek számának emelkedésében csapódik le éves összehasonlításban – vezeti le. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy utóbbiak körében éves alapon már kisebb az emelkedés, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugyancsak a munkaerőpiac oldódásának a lelassulására, megállására utal.

A fentiek mellett Balog-Béki Márta elég valószínűnek tartja, hogy ebben a szezonalitásnak érdemi szerepe lehet: a téli időszakban a foglalkoztatottak száma mindig csökkenni szokott, a tavaszi hónapokban azonban ez megfordul. Mint írja, a szezonalitásnak a munkanélküliségi ráta további csökkenésében lehet még szerepe a közeljövőben. Az év második felében azonban egyre inkább elkezdhet érződni a gazdaság talpra állása a munkaerőpiacon is, így év végére a munkanélküliségi ráta visszatérhet a 4 százalékos szint alá – véli az MBH Bank vezető elemzője.

Az elemző szerint év végére 4 százalék alá csökkenhet a munkanélküliség
Az elemző szerint év végére 4 százalék alá csökkenhet a munkanélküliség
Fotó: Depositphotos

Balog-Béki Márta úgy látja, a munkaerőpiac elmúlt egy évben látott oldódása mellett továbbra is feszesnek tekinthető, a teljes foglalkoztatottság állapota nincs túlságosan messze. Ahogy az év második felében a gazdasági növekedés erőteljesebbé válhat, úgy jelenthet ez nyomást az inflációra, amelynek éves értéke amúgy is emelkedhet a bázishatás és a nagyon magas reálbér-növekedés miatt – figyelmeztet, hozzátéve: emiatt különösen fontos lenne, hogy a vállalatok erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába, illetve valósítsanak meg olyan, elsősorban tőkeintenzív beruházásokat, amit eddig a kellő számban rendelkezésre álló munkaerő miatt nem valósítottak meg vagy nem térült volna meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!