2p

A kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést hajt végre a jövő évben a kedden elfogadott adótörvények alapján, közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll. Egyebek között kiterjesztjük a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentjük az adminisztrációt és egyszerűsítjük a gépjárműadó szabályait, írják.

A közlemény szerint Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Brüsszel azonban úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját Magyarországnak jövőre meg kell emelnie. Így 2024-től teljesítenünk kell az uniós előírást, ezért Brüsszel nyomására a jövedéki adó szintjét jövőre az uniós minimumszinthez igazítjuk.

136 igen, 49 nem. Fotó: Kovács Attila / MTI
136 igen, 49 nem. Fotó: Kovács Attila / MTI

A légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedéki adókötelezettség alá, így a légiközlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony. Ezért – hasonlóan a többi uniós országhoz – a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva ugyanakkor a kevésbé szennyező repülőgépeknek.

A kormány jövőre is folytatja a gazdaság fehérítését: míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfacsalás mértéke, mára ez 5,1 százalékra csökkent, ezzel Magyarország érte el az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt az áfacsalás elleni küzdelemben. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is, állítja a PM.

A most elfogadott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel a kormány megvédi a családbarát adórendszert, megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát. A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege így jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot.

A jövő évi adótörvényeket az Országgyűlés 136 igen és 49 nem szavazattal elfogadta, áll a PM közleményében. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!