2018. május 17. 12:41
MTI

És az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot és Romániát is.

Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt - közölték csütörtökön Brüsszelben.

Sajtóértekezletén Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos bejelentette, hogy az évek óta húzódó kötelezettségszegési eljárásokat harmadik szakaszba léptetve az Európai Bíróság elé utalják az ügyben az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot és Romániát.

A bizottságnál még januárban telt be a pohár, már akkor közölték, hogy per jön, ha nem teszünk valamit a légszennyezettség csökkentése ellen. Akkor egy hét haladékot adtak, ez idő alatt kellett volna bemutatni a koncepciót a légminőség javítására.

Európában évente legalább 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak