2018. december 10. 17:02
mfor.hu

Theresa May azt közölte, hogy nem lesz szavazás kedden a Brexit-megállapodásról.

Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról - mondta soron kívül tartott hétfő délutáni parlamenti felszólalásában Theresa May brit miniszterelnök.

Előzetesen a szakértők és a közvélemény is azt várta, hogy végre pont kerül a Brexit végre, s a brit parlamentben szavaznak a megállapodásról. Ám miután úgy tűnik, hogy nem csak az ellenzék, de a kormánypárt számos képviselője sem támogatja a megállapodást, így lekerült a napirendről. Hétfőn délelőtt a kormány képviselői még azt mondták, hog mindenképpen megtartják a szavazást, ám délutánra fordult a kocka, és May már lemondta azt.

A probléma az, hogy most ismét teljesen kaotikusnak tűnik a helyzet. A megállapodás módosítására már aligha lesz idő, így ha May végül mégsem tudja keresztülnyomni a parlamenten, akkor vagy megállapodás nélküli kilépés jön, az úgynevezett hard brexit, vagy a britek visszavonják a kilépési nyilatkozatukat, és maradnak az EU-ban. A probléma az, hogy nem látszik, melyik álláspont mögött lehetne akkora erőt felsorakoztatni, ami segítene az elfogadásban.