3p

Szerdán már nem nyitott ki az egyik legelegánsabb hotel Washingtonban, a Trump International. Az ok roppant prózai: a Trump-család eladta a korábban jelentős profitot termelt hotelt, amely néhány hetes felújítást követően Waldorf Astoria néven nyit meg.

Százmillió dolláros hasznot hozott Donald Trumpnak a washingtoni szállodájának eladása. Az elmúlt héten lezárult tranzakció keretében egy floridai befektető társaság, a CGI Merchant Group vette meg a Trump International hotelt - pontosabban annak üzemeltetési jogát. Az egykori  impozáns postapalotában üzemelő új-régi szálloda tulajdonjoga ugyanis továbbra is az államé, Trump 2016-ban vette bérbe, pontosabban kötött lízingszerződést az épületre beiktatása előtt néhány héttel.

A hotel minden évben jelentős profitot hozott az egykori elnöknek. Fotó: Mfor
A hotel minden évben jelentős profitot hozott az egykori elnöknek. Fotó: Mfor

A Trump International az elmúlt években az amerikai főváros felkapott hotelje lett - nem utolsósorban azért, mert kőhajításnyira található a Fehér Háztól. A 263 szobás épület - amelyben egy Ivanka Trump  Spa néven futó wellness részleg is található! - közkedvelt volt a hazai és külföldi vendégek körében, de miután Trump elvesztette a 2020. novemberi választást, a látogatottság jelentősen csökkent.

Trump jó üzletet csinált az eladással - is. Legalábbis így értékelte a tranzakciót a New York Times, hiszen az éves bérleti díj 3 millió dollár volt, és a hotel minden évben jelentős profitot hozott az egykori elnöknek. Az eladási ár a lap szerint meghaladta a 300 millió dollárt, ami azt jelenti, hogy szobánként 1 millió dollárt fizettek érte. Összehasonlításként: az amerikai fővárosban a Covid előtti szobaár 354 ezer dollár volt a JJL ingatlanos cég becslése szerint.

Az épület neve - amely a jövő héttől  már Waldorf Astoria lesz  - az elmúlt években összefonódott az ingatlanmágnás-egykori elnök személyével. Olyannyira, hogy a szövetségi kormány be is perelte a Trump Organisationt, mert az akkori elnök egymillió dollárt költött saját szállodájában a beiktatási ceremóniához kapcsolódó ünnepségekre, majd később más jelentős kiadásokkal járó állami eseményekre. A kormányzat  ezért azt követe a volt elnöktől, hogy a nyereségből fizessen vissza a költségvetésbe. Trump ezekre nem-et mondott, s azzal érvelt, hogy az éves 20 százalékos nyereség éppen fedezi a ház kiadásait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!