<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szerdán már nem nyitott ki az egyik legelegánsabb hotel Washingtonban, a Trump International. Az ok roppant prózai: a Trump-család eladta a korábban jelentős profitot termelt hotelt, amely néhány hetes felújítást követően Waldorf Astoria néven nyit meg.

Százmillió dolláros hasznot hozott Donald Trumpnak a washingtoni szállodájának eladása. Az elmúlt héten lezárult tranzakció keretében egy floridai befektető társaság, a CGI Merchant Group vette meg a Trump International hotelt - pontosabban annak üzemeltetési jogát. Az egykori  impozáns postapalotában üzemelő új-régi szálloda tulajdonjoga ugyanis továbbra is az államé, Trump 2016-ban vette bérbe, pontosabban kötött lízingszerződést az épületre beiktatása előtt néhány héttel.

A hotel minden évben jelentős profitot hozott az egykori elnöknek. Fotó: MforA hotel minden évben jelentős profitot hozott az egykori elnöknek. Fotó: Mfor

A Trump International az elmúlt években az amerikai főváros felkapott hotelje lett - nem utolsósorban azért, mert kőhajításnyira található a Fehér Háztól. A 263 szobás épület - amelyben egy Ivanka Trump  Spa néven futó wellness részleg is található! - közkedvelt volt a hazai és külföldi vendégek körében, de miután Trump elvesztette a 2020. novemberi választást, a látogatottság jelentősen csökkent.

Trump jó üzletet csinált az eladással - is. Legalábbis így értékelte a tranzakciót a New York Times, hiszen az éves bérleti díj 3 millió dollár volt, és a hotel minden évben jelentős profitot hozott az egykori elnöknek. Az eladási ár a lap szerint meghaladta a 300 millió dollárt, ami azt jelenti, hogy szobánként 1 millió dollárt fizettek érte. Összehasonlításként: az amerikai fővárosban a Covid előtti szobaár 354 ezer dollár volt a JJL ingatlanos cég becslése szerint.

Az épület neve - amely a jövő héttől  már Waldorf Astoria lesz  - az elmúlt években összefonódott az ingatlanmágnás-egykori elnök személyével. Olyannyira, hogy a szövetségi kormány be is perelte a Trump Organisationt, mert az akkori elnök egymillió dollárt költött saját szállodájában a beiktatási ceremóniához kapcsolódó ünnepségekre, majd később más jelentős kiadásokkal járó állami eseményekre. A kormányzat  ezért azt követe a volt elnöktől, hogy a nyereségből fizessen vissza a költségvetésbe. Trump ezekre nem-et mondott, s azzal érvelt, hogy az éves 20 százalékos nyereség éppen fedezi a ház kiadásait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.