<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ha a fogyasztói árak emelkedése óriásinak tűnik, akkor mit mondjunk az ipari árakról? Már a 40 százalékot közelíti az éves áremelkedés, a belföldi értékesítés esetében túl vagyunk az 52 százalékon is.

2022 júliusában az ipari termelői árak átlagosan 37,9 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 52,7, az exportértékesítésé 30,4 százalékkal magasabbak voltak a KSH friss jelentése szerint.

A belföldi értékesítés árainak magasabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta - ezen a téren ugyenis 95 százalékos áremelkedést mutatott ki a KSH. Emellett az alapanyagárak emelkedése és a forint gyengülése is meghatározó volt - ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóiparban 36,4 százalékos emelkedés történjen.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az előző hónaphoz képest is jelentős az emelkedés: a belföldi értékesítés árai 9,1, az exporté 3,9, az ipari termelői árak pedig összességében 5,7 százalékkal nőttek júniushoz képest.