1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ha a fogyasztói árak emelkedése óriásinak tűnik, akkor mit mondjunk az ipari árakról? Már a 40 százalékot közelíti az éves áremelkedés, a belföldi értékesítés esetében túl vagyunk az 52 százalékon is.

2022 júliusában az ipari termelői árak átlagosan 37,9 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 52,7, az exportértékesítésé 30,4 százalékkal magasabbak voltak a KSH friss jelentése szerint.

A belföldi értékesítés árainak magasabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta - ezen a téren ugyenis 95 százalékos áremelkedést mutatott ki a KSH. Emellett az alapanyagárak emelkedése és a forint gyengülése is meghatározó volt - ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóiparban 36,4 százalékos emelkedés történjen.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az előző hónaphoz képest is jelentős az emelkedés: a belföldi értékesítés árai 9,1, az exporté 3,9, az ipari termelői árak pedig összességében 5,7 százalékkal nőttek júniushoz képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!