2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány 2024. január 1-jétől megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját.

A kormány az üzemanyagokat terhelő adó mértékét, az uniós előírásokhoz igazítva, 2024. január 1-jétől megemeli – jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Hozzátéve: ezzel párhuzamosan a kereskedelmi gázolaj adómértékét is hozzá kell igazítani az uniós adóminimumhoz.

Az adómértékek meghatározásához az Európai Unió hivatalos lapjában kihirdetett euró/forint árfolyamot kell alapul venni, ami a 2022. október 3-i. Márpedig aznap éppen rendkívül gyenge volt a hazai fizetőeszköz, egy euró 424,86 forintot ért.

Csak az üzemanyagokat érinti. Fotó: MTI
Csak az üzemanyagokat érinti. Fotó: MTI

Izer azt is világossá tette, hogy a változás kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti, a most benyújtott adótörvények semmiféle emelést nem tartalmaznak sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében.

„A mezőgazdasági gázolaj adó-visszatérítését pedig a változatlan adóteher biztosítása érdekében kell növelni. Az extraprofitadókról szóló kormányrendeletben megállapított további jövedékiadó-mértékek viszont változatlan tartalommal épülnek be a jövedéki törvénybe” – fogalmazott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!