2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar állam 1,9 milliárd eurós gázszámla rendezésére kért haladékot a Gazpromtól, jókora kamatra.

Körülbelül 1,9 milliárd eurós gázszámla rendezésére kap haladékot a magyar állam a Gazpromtól – írta a Bloomberg cikkére hivatkozva a hvg.hu. Az MVM hétfőn jelentette be, hogy megegyezett az orosz gázipari óriással, amelytől hat hónapos fizetési haladékot kapott az általa szállított gáz árának egy részére a fűtési idényben.

Az MVM székháza. Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA
Az MVM székháza. Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

Az 1,9 milliárd euró halasztott fizetés nem lesz ingyen: a magyar államadósságra szeptember közepén vonatkozó 3,5 százalékos kamatot számol majd fel a Gazprom. A törlesztés pedig több részletben zajlik majd: az összeg ötödét az első évben, majd további 40-40 százalékot a következő két évben rendezi a magyar állam az orosz fél felé.

A Bloomberg úgy kalkulál, hogy Magyarországnak az idei fűtési szezonban legalább 4 milliárd eurós lesz a gázszámlája, de ebben még nincs benne az 1,9 milliárd eurós halasztás.

A halasztott fizetés lehetősége enyhítheti a rendkívül feszített magyar költségvetés terheit, miközben a magyar előrejelzések szerint idén várhatóan 19 milliárd dollárnyi kiadást jelent majd az országnak a gáz- és olajimport, ami majdnem ötszöröse a 2019-ben erre költött 4 milliárd dolláros összegnek.

Az elszálló energiaárak miatt egyre nő a magyar gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalom, amit az sem segít, hogy az uniós támogatások jelentős részének odaítélése még bizonytalan – írták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!