4p

3 milliárd eurós javulást követően a tavalyi hiány után most már nagyjából ugyanakkora többlet van a külkermérlegben.

2023. novemberben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg 3,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Októberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,8, az importé 6,1 százalékkal csökkent a Központis Statisztikai Hivatal (KSH) friss közlése szerint, ami már a második becslés a novemberi külkereskedelmi forgalomra.

2023. novemberben:

  • A kivitel értéke 13,0 milliárd euró (4921 milliárd forint), a behozatalé 11,4 milliárd euró (4322 milliárd forint) volt.

2023. novemberben az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 3,1, az importé 23 százalékkal csökkent.
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5, a behozatalé 16 százalékkal lett kisebb.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 3,0 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 138 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,7, a behozatalban 15 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 9,8 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,9, a dollárral szemben 12 százalékkal erősödött.

  • A gépek és szállítóeszközök 2022. novemberi áron számított kivitele 8,0, behozatala 26 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével, a behozatalban közel harmadával csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene kismértékben, importvolumene több mint hetedével maradt el a bázisidőszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és ‑lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több mint ötödével visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben néhány százalékkal, a behozatalban közel negyedével csökkent. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,6 százalékponttal, a behozatalban 11 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 11 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést az exportoldalon a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és készülék, az importoldalon az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,6, az importban 4,1 százalékponttal fokozta a teljes forgalom mindkét irányban megfigyelt volumencsökkenését.

  • Az energiahordozók exportvolumene 35, importvolumene 7,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz, az importoldali pedig a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 1,2, az importban 0,8 százalékponttal ellensúlyozta.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,2 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 12 százalékkal kisebb lett. Az exportban és importban bekövetkezett volumenváltozást döntően a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,5 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,8 százalékponttal fokozta.

Az EU-n belül az export és az import is csökkent

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,6, míg az onnan érkező behozatalé 8,9 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 606 millió euróval javult, 1,5 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 31 százalékkal visszaesett. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 2,4 milliárd euróval javult, 79 millió eurós aktívumot mutatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!