3p

Reggeli háborús hírek.

  • Oroszország több millió tüzérségi lőszer és rakéta beszerzését készíti elő Észak-Koreától az amerikai hírszerzés információi szerint. Az, hogy Oroszország a sztálinista diktatúrához fordul, azt mutatja, hogy „az orosz haderő továbbra is súlyos ellátási gondokkal küszködik az ukrán fronton, részben a szankciók és az orosz import korlátozásai miatt” – mondta egy nevének elhallgatását kérő amerikai tisztviselő.
    Észak-Korea az Ukrajna ellen indított orosz támadás óta szorosabbra fűzte viszonyát Oroszországgal: az észak-koreai vezetés az Egyesült Államokat tartja felelősnek a válság kiéleződéséért. Korábban felmerült, hogy Észak-Korea munkásokat küldene az Ukrajnától elfoglalt területek újjáépítéséhez, illetve az ország a két szeparatista kelet-ukrajnai „népköztársaság” függetlenségét is elismerte.
  • Az amerikai hírszerzés azt is megerősítette, hogy augusztusban iráni drónok érkeztek Oroszországba. A szállítmány része lehet annak az erőfeszítésnek, hogy Oroszország több száz iráni pilóta nélküli repülőgépet tervez venni Irántól. Arról is érkeztek viszont hírek, hogy az oroszok „technikai problémákat” tapasztaltak a leszállított iráni drónokkal kapcsolatban, így ezek egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
  • A Herszon térségében zajló ukrán offenzíva miatt leállították az orosz megszálló hatóságok a régióban tervezett, az Ukrajnától való elszakadáshoz, illetve esetlegesen az Oroszországhoz való csatlakozáshoz jogalapot biztosítani próbáló népszavazásokat. Továbbra is nehéz tisztán látni, hogyan haladnak az ukrán hadműveletek a herszoni fronton, az ukránok a jelentések alapján több helyen is komoly nyomást helyeznek az orosz védelmi vonalakra, ám jelentős áttörésre eddig nem került sor.
  • A donbaszi fronton az ukrán erők több helyen is visszavertek kisebb orosz támadásokat, maguk pedig a front több pontján is foglaltak el stratégiai fontosságú pontokat. A nyugati szakértők szerint a herszoni térségre helyezett nyomás miatt az oroszok jelentős erőket csoportosítottak át Donbaszból a déli frontra, így megnyílhat a lehetőség az ukránok számára, hogy keleten is elkezdjenek területeket visszafoglalni.
  • Le kellett kapcsolni a zaporizzsjai atomerőmű tartalék áramvezetékét, miután tüzérségi találatok miatt tűz tört ki a létesítmény területén. Ez a vezeték volt az utolsó, amely az erőművet az ukrán villamosenergia-hálózattal összekötötte. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség még mindig a helyszínen tartózkodó képviselői szerint az eset nem érintette az egyetlen, még üzemelő reaktor összeköttetését az erőmű többi részével, így a többi reaktor biztonsági funkcióhoz szükséges áram továbbra is rendelkezésre áll, és a vezetéket a tűz eloltása után újra áram alá fogják helyezni.
  • Liz Truss brit miniszterelnökké választását Moszkvában lesújtva, Kijevben örömmel vették tudomásul. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta: „Nem állítanám, hogy a dolgok még rosszabba fordulnának, mert nehéz elképzelni ennél is rosszabbat. De sajnos ezt nem lehet kizárni.” Ehhez képest különböző ukrán politikusok az új kormányfőt üdvözlő üzeneteket tettek közzé a közösségi médiában, Zelenszkij elnök pedig arról beszélt, hogy „várja az együttműködés megkezdését”:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!