2018. november 20. 20:09

Vagy egy kézilabdázó, vízilabdázó, a lényeg, hogy az első osztályban játszó hivatásos sportoló legyen. 

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden kora este nyújtott be egy salátatörvényt, melynek egyik paragrafusa a valamivel több mint egy évvel ezelőtt módosított egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvényen változtatna. 

Ha az országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor 2019. január elsejétől duplázódna, vagyis évi 250 millió forintról évi 500 millióra emelkedne az a bevételi határ, melynek eléréséig az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója választhatja az ekho-t. 

Vagyis az eddigi havi 21 millió forint helyett akár 42 milliót is kereshet egy hivatásos sportoló Magyarországon. 

Fotó: MTI Fotó: MTI

Az ekho bevételi határát a sportolók és edzők esetében egyébként idén emelték meg 125 millióról 250 millió forintra. A 2017-es állapothoz képest két év alatt a négyszeresére emelte a kormány a bevételi határt, miközben esetükben már így is kiemelt volt annak mértéke. Az ekho-t írók, filmesek, zenészek, művészek esetében a bevételi határ mindössze 60 millió forint. 

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke egyébként 15 százalék, ezen felül a kifizetőnek is van adófizetési kötelezettsége az ekhós alkalmazott után - de nem a sportvállalkozásoknál. Tavaly Tiba István, balmazújvárosi fideszes képviselő javaslatára ugyanis megszüntették a sportolók bére után a sportvállalkozásokat terhelő százalékos mértékű ekho fizetési kötelezettséget. 

Összességében tehát két év leforgása alatt különböző módokon hatalmas kedvezményt adott és adhat még a sportkluboknak a kormány.

A mostani, újabb emelés minden bizonnyal a látványsportágak, főként az átlagnál jóval többet kereső focisták miatt lehet szükség. Az NBI-es topcsapatoknál akár 7-8 milliós havi fizetésekről is lehet hallani, ugyanakkor már a kézilabdában is lehetett elszállt fizetésekről hallani. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.