<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az EU díjmentessé tenné 10 ezer hrivnya átváltását.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok az ukrajnai háború elől menekültek esetében egyénenként 10 ezer hrivnya (mintegy 113 ezer forint) összeghatárig díjmentesen biztosítsák az átváltást az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyamon – közölte a brüsszeli testület pénteken.

Az Európai Bizottság tanácsi ajánlásra irányuló javaslata arra vonatkozik, hogyan járjanak el az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó tagállamok az érkezettek birtokában lévő hrivnya átváltását illetően a helyi pénznemre – írja az MTI.

A menekültek számára kiemelten fontos, hogy késedelem nélkül át tudják váltani az Ukrajnából magukkal hozott bankjegyeket a fogadó ország pénznemére – fogalmaztak.

Az Ukrán Nemzeti Banknak fel kellett függesztenie a hrivnyabankjegyek valutakészpénzre történő átváltását. Fotó: depositphotosAz Ukrán Nemzeti Banknak fel kellett függesztenie a hrivnyabankjegyek valutakészpénzre történő átváltását. Fotó: depositphotos

Az uniós bizottság kiemelte: javaslata arra irányul, hogy a tagállamok összehangoltan kezeljék a hrivnya átváltásának kérdését, és az Ukrajnából a területükre érkező menekülteknek a többi tagállammal azonos feltételeket biztosítsanak a hrivnya nemzeti valutára történő átváltására. Véleményük szerint erre azért van szükség, mert az Ukrán Nemzeti Banknak fel kellett függesztenie a hrivnyabankjegyek valutakészpénzre történő átváltását az ország korlátozott devizatartalékainak védelme érdekében, amelynek következtében az uniós tagállamok hitelintézetei sem voltak készek beváltani a hrivnyát. 

Az uniós bizottság javaslata azt a célt szolgálja, hogy a tagállamok ne egymástól eltérően, hanem összehangoltan rendezzék a kérdést – tették hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.