2p

A kormány felelőtlen gazdaságpolitikájával magyarázta és "orbáni inflációnak" nevezte az MSZP társelnöke kedden a magyarországi fogyasztói árak több mint 25 százalékos drágulását. Komjáthi Imre az ársapkák megtartása mellett érvelt.

Az ellenzéki politikus az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, az orbáni infláció két és félszer akkora, mint az uniós átlag, és messze a legnagyobb az Európai Unió tagállami között. Hozzátette: Magyarországon átlagosan több mint negyedével drágább az élet, mint egy éve, az élelemért 47 százalékkal többet kell fizetni a pénztáraknál, miközben uniós szinten csak 19,5 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Szerinte nem magyarázható a szankciókkal a kiugróan rossz inflációs adat, hiszen "milyen szankciók azok, amelyek csak Magyarországon érződnek". Hangot adott azon véleményének is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a legrosszabb feltételekkel kötötte meg a földgázvásárlási szerződést.

Az ársapkák mellett is érvelt. Fotó: Mfor/ Izsó Márton Artúr
Az ársapkák mellett is érvelt. Fotó: Mfor/ Izsó Márton Artúr

Máshol is létező jelenségeknek nevezte a földgáz, az áram, a műtrágya drágulását, a kereskedők nyerészkedését, ugyanakkor rámutatott, Európa más országaiban mégis kisebb a drágulás. Komjáthi Imre szerint az orbáni infláció oka egyértelmű: a kormány 4,1 százalékos különadót vetett ki az élelmiszerekre, miközben a magyarok fizetik Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját.

Közölte, az MSZP azt javasolja, hogy a kormány változtasson az adópolitikáján és amíg ilyen drágák az élelmiszerek, addig az ársapkákat fenn kell tartani és ki kell bővíteni. Kezdeményezte azt is, vigyék le nulla százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját, szüntessék meg az élelmiszerekre kivetett különadót, ellenőrizze hatóság az árak csökkenését, valamint a kisboltok és termelők kapjanak állami kompenzációt, ha veszteségük keletkezik az ársapkák miatt. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!