<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Egyre nagyobb a támogatottsága Finnországban annak az ötletnek, hogy elzárják az orosz turistákat a vízumoktól.

Az orosz-finn határ több mint 1300 kilométeren húzódik, és az oroszoknak régi szokása az, hogy a szomszédos országba járjanak át nyaralni, vásárolni, valamint európai célpontokra is innen indulnak tovább – ráadásul Ukrajna orosz lerohanása óta Finnország az egyetlen EU-tagállam, amely továbbra is ad turistavízumot orosz állampolgároknak.

Az invázió, és Finnország NATO csatlakozási kérelme azonban sokakban felvetette a kérést, mennyire jogos az, hogy Finnország továbbra is beengedi az oroszokat, míg megint más vélemények szerint egy általános tilalom igazságtalan és aránytalanul költséges lenne.

Nem lehet, hogy Finnország megengedje az orosz turisták számára, hogy itt nyaraljanak és költsék el a pénzüket, miközben Oroszország pusztítja Ukrajnát és válogatás nélkül gyilkolja polgárait - írta vezércikkében az Iltalehti című bulvárlap.

Ez erkölcsileg elfogadhatatlan... Észtország, Lettország és Litvánia nem fogad el turista vízumkérelmeket. Határaink lezárása egyértelmű üzenetet küldene az oroszoknak arról, hogy milyen következményekkel jár, ha figyelmen kívül hagyják a háborús bűnöket és támogatják Oroszország agressziós háborúját

- tette hozzá lap.

A Helsingin Sanomat lap szerint azonban a kérdés „nem ilyen egyértelmű. A korlátozásoknak összhangban kell lenniük saját értékeinkkel és céljainkkal. A szankciókat nem a nemzetiség, hanem az adott személy tettei vagy tétlensége alapján kell kiszabni.”

Oroszország július közepén feloldotta a Covid beutazási korlátozásait, ami a turisták számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett. A szentpétervári utazási irodák ismét kínálnak autóbuszos utazásokat, és több orosz utazik a finn repülőtereken keresztül a dél-európai üdülőhelyekre, hogy kikerülje az EU által az orosz járatokra vonatkozó, az EU légterén keresztül történő átrepülésre vonatkozó tilalmat.

Térképen Finnország és Oroszország. Fotó: DepositphotosTérképen Finnország és Oroszország. Fotó: Depositphotos

A finn kormány lépni készül

A finn külügyminisztérium adatai szerint csak július első három hetében 10 520 új turistavízumot adtak ki orosz állampolgároknak, a kormánypárti többség azonban már régóta arról beszél, hogy itt az ideje a szigorításnak - és ez úgy tűnik, hogy végre meg is történik majd. 

Pekka Haavisto finn külügyminiszter a Euronewsnak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány jóváhagyta a terveket, amelyek szerint elkezdik korlátozni az oroszoknak kiadott vízumok számát. A finn kormányra az elmúlt tíz napban egyre nagyobb nyilvános és politikai nyomás nehezedett, hogy zárja be a „kiskaput”, amely lehetővé teszi, hogy oroszok tízezrei érkezzenek az EU-ba autóval vagy busszal a finn határátkelőkön keresztül.

Haavisto szerint a miniszterek csütörtökön zöld utat adtak egy olyan rendszernek, amely korlátozná az oroszok számára az oroszországi finn diplomáciai képviseleteken elérhető időpontok számát, ami végül kiadott vízumok számának csökkenését eredményezné. Ez egy rövid távú bürokratikus megoldás egy olyan problémára, amelyet a finnek remélik, hogy az EU a külügyminiszterek következő, augusztus végén Csehországban tartandó találkozóján megold.

Bizonyára nem mi vagyunk az egyetlen ország, amelynek problémája van ezzel a kérdéssel

– mondta a miniszter.

Más országok már léptek a régióban

Más, Oroszországgal közös határon fekvő schengeni övezetbeli országok, mint Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország már korlátozták az orosz vízumokat. Lauri Läänemets észt belügyminiszter a héten azt mondta, hogy az egész EU-ra kiterjedő megoldásra van szükség.

A jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé, hogy Észtország megtagadja a belépést azoktól, akiknek egy másik schengeni övezetbeli állam vízumot adott - mondta Läänemets. Míg Észtország maga csak kivételes körülmények között ad ki vízumot oroszoknak, a más országok vízumával rendelkező oroszok egyre gyakrabban érkeznek Észtországba, és gyakran tranzitországként használják - mondta.

Mit szólnak az átlagemberek?

Néhány finn vállalkozás kétségtelenül kihasználja az új orosz beáramlást, nemrég a közösségi médiában megjelent egy kép, amelyen 10 kg-os cukros zsákok vannak raklapokra halmozva, látszólag készen állva az oroszok számára, akik a szankciók miatt áruhiányt tapasztalnak otthon – ez óriási felháborodást váltott ki a finnek körében.

Egy ifjúsági politikai aktivistacsoport pedig fizetett egy hatalmas óriásplakátért az orosz határátkelő mellett, amelyen az áll: „Amíg önök nyaralnak, az ukránoknak nincs otthonuk, ahová visszatérhetnének”; míg a délkeleti Lappeenranta városában, ahol a legtöbb orosz kiránduló megáll vásárolni, augusztusban minden nap az ukrán himnuszt játsszák, és ukrán zászlókat tűznek ki.

A finn kiskereskedőket emlékeztették, hogy ne adjanak el luxuscikkeket az orosz turistáknak, ami a szankciók megsértését jelentené; a finn vámosok pedig a határon visszaérkező orosz turisták fokozott ellenőrzése és átvizsgálása során is lefoglaltak már néhány luxuscikket.

Sokan dühösek az oroszokra. De természetesen a vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell ehhez az új helyzethez, és sokak számára az a probléma, hogy senki sem tudja, mi lesz a jövő héten, a jövő hónapban, a jövő évben. Nem lehet megjósolni Oroszország vagy Finnország politikai döntéshozatali stratégiáját

- mondta Juho Pesonen, a Kelet-finnországi Egyetem professzora az Euronews kérdésére.

Ha megnézzük a Finnországba érkező oroszokat, sokan bevásárlóturizmust folytatnak. Vállalkozóként bölcs dolog lenne azokat a termékeket eladni, amelyeket az oroszok keresnek, például kávét vagy cukrot - tette hozzá. 

Néhány helyi boltos is ellenzi, hogy megtagadják az oroszoktól a finnországi látogatás lehetőségét, különösen azok után, hogy a világjárvány idején elszenvedték távollétük gazdasági következményeit.

Ez a legabszurdabb ötlet. Mit nyernek azzal, hogy elszigetelik az egyszerű oroszokat?

- kérdezte Mohamad Darwich, a határtól néhány percre található Laplandia Market üzlet tulajdonosa.

Oroszország fenyegetőzéssel válaszolt

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta, hogy Moszkva természetesen nagyon negatívan reagálna Finnország bármilyen döntésére, amely korlátozásokat vezetne be az orosz turistákkal szemben. Minden ilyen, orosz állampolgárokkal szembeni intézkedés ellenintézkedéseket és választ követelne - ez érthető és várható - mondta Peszkov.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.