2019. október 3. 15:49
mfor.hu

Két hét múlva, október 18-án élesíti Amerika az európai termékeket sújtó büntetővámokat. Az érintett termékek listája hosszú, és bár főként az Airbus gyártásában részt vevő országok a legújabb intézkedés célpontjai, magyarországi érintettségre is rá lehet bukkanni a kiadott dokumentumban.

Az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy október 18-tól vezeti be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által engedélyezett büntetővámokat európai termékekre - közölte az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala szerdán. A hivatal ennek megfelelően közzétette azt a listát, amelyen a 10, illetve 25 százalékos pótlólagos vámmal sújtandó termékek szerepelnek. Az olívabogyótól kezdve az anorákokon, a borokon, a kekszeken, a sajtokon, a kagylókon és rákokon keresztül a repülőgépekig rengeteg európai árucikk, főleg tömegfogyasztási termék importját drágítja meg az amerikai kormányzat.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Bár főként francia, német, spanyol és brit érintettséget találni a listán, néhány termékcsoport esetében Magyarországnak is (és mellette több más európai és régiós országnak is) számolnia kell a költségesebb, Amerikába irányuló szállítással. A listát végigböngészve kiderül, hogy főként hazánk az élelmiszeripar és az agrártermékek vonatkozásában lesz most érintett.

Egyaránt 25 százalékos pótlólagos vámmal kell számolni

 • a sajtok és növényi sajtok,
 • svájci és ementáli típusú sajtok,
 • juhtejből készült pecorino,
 • egyes sertéshúsok, sertéshúsból készült kolbászok, egyéb belsőségből és vérből készült készítmények,
 • natúr és ízesített joghurtok,
 • vajak esetében.

Nem ússzák meg az egyes zöldség- és gyümölcsfélékből készült termékek sem. A közzétett lista alapján 25 százalékos büntetővám terheli majd

 • a fagyasztott, előfőzött, párolt gyümölcsöket,
 • a cseresznyét, barackot (kivéve nektartint) és a belőlük készült termékeket,
 • a cseresznyelét,
 • a különféle zöldségleveket, kivéve a paradicsomből készült levet és sűrítményt,
 • a ribizli és bogyós gyümölcszselét,
 • a körtét és körtelevet.

Jól látható, hogy főbb exportcikket nem érint az amerikai büntetővám, és hungarikumok közé sorolt termékről sincs szó. A mostani intézkedések magyar exportra és termelőkre gyakorolt hatása vélhetően marginális lesz, az érintettség azonban megkérdőjelezhetetlen.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.