8p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megnéztük, hogyan mutat a mindjárt 60 éves miniszterelnök gyermekkorának helyszíne 2023 tavaszán. Riport.

Az űrhajózás napján kerestük fel a Váli-völgy sokat látott faluját, titkon abban reménykedve, hogy lesz, aki megmondja, valóban lesz-e ott űrállomás, mint ahogy azt a kutyapárt kampányplakátja hirdette sok évvel ezelőtt. Reményeinket táplálta, hogy pár napja kiderült: már csak négy legény maradt versenyben, közülük kerül ki a következő magyar űrutas. Szóval űrhajósunk biztos lesz, de kellene ehhez egy űrállomás is, nem igaz?

A kormányfő gyermekkorának helyszínét még mindig szívébe zárja a kabinet. Fotó: mfor/Mester Nándor
A kormányfő gyermekkorának helyszínét még mindig szívébe zárja a kabinet. Fotó: mfor/Mester Nándor

Sajnos nem találtunk senkit, aki tudta volna a választ. Addig is, amíg ez eldől, kanyarodjunk rá inkább a felcsúti hétköznapokra, így 2023 tavaszán. Ottjártunk idején nem lehetett nyüzsgéssel vádolni a helyieket, de azért láttunk serénykedőket is: ők vagy tetőt ácsoltak vagy virágot ültettek a főutcán, a fiatalok inkább az olvasni való könyvekkel (!) teli buszmegállóban nyomogatták a telefonjukat, megint mások a kopottas házuk előtt söprögettek. 

Beszéltünk olyanokkal is, akik nagy lehetőségeket látnak a faluban, bár a beszerzett információk azért árnyaltabb képet festenek a fényes jövőről. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a megújulás szinte csak a középületekre jellemző, erre volt forrás. A falu nem üt el az átlagostól, ahogy az elmúlt évtizedben tett kirándulásainkon is láttuk, a házak zöme ott ragadt a Kádár-korban és nem vett fel új köntöst. 

Pénzözön Felcsútra

  • Széchenyi 2020 (EU-s pénzzel együtt) – 300 000 000 forint
  • Széchenyi Terv Plusz EU-s társfinanszírozásban - 171 859 771 forint  (Középületek épületenergetikai korszerűsítése: 131 860 549 forint + csapadékvíz rendezése: 39 999 222 forint)
  • Magyar Falu program – 217 449 499 forint
  • Iskolaépítés - 6 milliárd forint

Legutóbb tavaly tavasszal jártuk körbe Felcsútot, érdekes módon akkor a választási kampány nem telepedett rá, sehol egy „háborúpárti baloldal”-os óriásplakát vagy gyurcsányos ijesztgetés. Nem csoda, itt vélhetően mindenki tudta, hogy mi lesz az eredmény. És egyébként is, addig is csak úgy ömlött a pénz, épült-szépült tőle a falu, mármint a középületek, ahogy írtuk fentebb. Plakátok most sem voltak, egyet kivéve: a készülő májusi Váli-völgyi zsúrra hívogatott néhány. Úgy tudjuk, hogy a falu és a környék népét országosan ismert művészek szórakoztatják majd, a közpénzből erre is futja. 

A víztározó melletti épület és a kilátószerű emelvény a vasútállomás közelében. Fotó: mfor/Mester Nándor
A víztározó melletti épület és a kilátószerű emelvény a vasútállomás közelében. Fotó: mfor/Mester Nándor

Ilyen közös forrásból van tehát bőven. Mivel kötelező közölni, ezért a falu honlapjáról is kiderült, hogy mire ment a majdnem 7 milliárd forint, amit uniós és kormányzati kasszából kapott ez az alig kétezres település az elmúlt négy évben. Tudjuk, hogy zakatol a kisvasút, a végállomásához közel egy műtavat is fabrikáltak. Hivatalosan a sínek melletti kisebb víztározó „turisztikai célú fejlesztése” zajlott. Most még kordonnal védik a tározó előtti épületet, nyilván lesz majd nagy szalagátvágás is, akkorra lebontják.

Hogy ehhez miért kellett kis híd és műanyag borítású focipálya azt nem tudjuk. A legnagyobb kérdőjelet azonban mégiscsak a kecses, hattyút formázó kilátószerű építmény mögé tettük. Bár a lomb nélküli lombkoronasétányok idején már nem is kellene meglepődnünk. 

A látogatóközpontot az év vége felé nyithatják meg a víztározó mellett. Fotó: mfor/Mester Nándor
A látogatóközpontot az év vége felé nyithatják meg a víztározó mellett. Fotó: mfor/Mester Nándor

Egyébként télen sem feledkeztek meg az emberekről, decemberben volt Csúti Csuszoda is, a jeges szolgáltatásról a helyi sajtó is beszámolt. Felcsútiak féláron, 500 forintért korizhattak a határban lévő zárportározónál. 

Alighogy elhagytuk a kisvasút álmos kis állomását, a főúton két szépségszalon táblájára lettünk figyelmesek. Nagyon szép dolog, hogy a nőknek nem kell elzarándokolni Fehérvárra, de mi van az erősebbik nemmel? Tavaly még csak előszele sem volt annak, amit most vettünk észre, szintén a nagy forgalmú aszfaltcsík mentén: azt mondja, hogy „Barber Shop”.

A rekvizítumok ismerősek Budapestről is: pörgő kék-fehér-piros függőleges cégér, megnyerő szakállas fiatalember nagy méretű fényképe és borotva. Nem lehetett kihagyni, be is mentünk az üzletbe (valójában egy családi ház földszintje), ahol a többi kellék is látszott: speciális sötétbarna bőrfotelek, szép tükrök és a szakállminták. Meg két fiatalember, akikhez éppen senki nem jött nyíratni vagy vágatni.

A sarokház oldalán is hirdetik a barber shopot. Fotó: mfor/Mester Nándor
A sarokház oldalán is hirdetik a barber shopot. Fotó: mfor/Mester Nándor

Jött viszont dr. Pintér-Szoboszlai Attila ügyvéd és felesége, Éva. Azt gondoltuk, franchise szerződést kötöttek az azonos üzletnevű országos hálózat tulajdonosával, de nem: saját pénzből, ők maguk viszik a boltot, a kellékeket beszerezték és már növekvő ügyfélkörük van, Bicskéről is jönnek a divatozó fiatalok. Az ügyvéd úr büszkén mondta, hogy a borbélyokat (összesen négyen vannak) továbbképzik egy országosan ismert mesterember segítségével. Később más településeken is szeretnének üzletet nyitni, mert látják-érzékelik, hogy van kereslet Felcsúton és a környéken. Érdekes tény ehhez, hogy Felcsúton már évek óta öt fodrászat is működik. Persze, egyiket sem hívják így és nem is ugyanazt nyújtják, mint ez az új hely.

Közgazdász feleségétől más tervekről is hallottunk. A lovas pólót szeretné meghonosítani, már van három lovuk és egy tízhektáros területük Alcsútdoboz közelében, amit később a lovasturizmus fejlesztésére is felhasználnának. Kérdésünkre, hogy mindezt miből fedeznék, azt mondta: nem hagynák ki a pályázatokat. Úgy tudjuk, hogy egy csomagláda-szolgáltatást is bevezettek, ezen kívül biofarm is szerepel az álmok között. Nem rossz ez egy alig másfél éve odaköltözött pártól.

Nagyon érdekelt minket, hogy 2023 tavaszán milyen kulturális kínálat van a helyi fiataloknak. Nem túl hosszú a lista: nem régen tojáskereső akció volt a kisvasút mentén, a májusi gyerek zsúr mellett lehet augusztusban falunapra menni, ősszel szüreti mulatságban vígadni. Felcsúton van egy takaros faluház a központban, ám az inkább szolgáltatóközpont egy bankkal megy egy orvosi rendelővel és egy kisebb bérelhető teremmel. (Az épületet nem meglepő módon a Mészáros Csoport emelte.) A faluházaktól máshol megszokott programok nincsenek, egy kisebb tánccsoport jelenik meg gyakorolni több-kevesebb rendszerességgel és ennyi. Korábban tini diszkóval próbálkoztak, de az is elhalt.

Az új 16 tantermes, 1000 négyzetméteres tornacsarnokkal és saját főzőkonyhával rendelkező iskola Felcsúton. Közel hatmilliárd forintba került a közösből. Fotó: mfor/Mester Nándor
Az új 16 tantermes, 1000 négyzetméteres tornacsarnokkal és saját főzőkonyhával rendelkező iskola Felcsúton. Közel hatmilliárd forintba került a közösből. Fotó: mfor/Mester Nándor

Van viszont élet a Makovecz-stílusú, négycsillagos Pancho Hotelben. Tavaly nyáron nyitottak, leginkább profi sportolók lakták-lakják, de idéntől egy turista vagy amatőr focista is megihat ott egy kávét vagy üdítőt, mert úgymond „nyitottak az emberek felé”. Marcona őr már nem gátolja a behajtást, mint tavaly ilyenkor.

Májusban teljes telt ház lesz, mind a 35 szobát lefoglalták, ugyanis Felcsúton is áthalad a Tour de Hongrie kerékpáros verseny mezőnye, kell a szállás. Egyébként van ott wellness, 25 méteres uszoda és konferenciaterem is. Bárki bemehet majd az étterembe, ahol Öcsi bácsi kedvencét (lecsós szűzérme burgonya fánkkal) is megkóstolhatja. Ez megnyugtató – mondtuk a pincérnek, amikor a süppedős dizájn fotelből leadtuk a kólarendelést.

Kinyílt a világra a Pancho Hotel, pár hónapja bárki bemehet. Fotó: mfor/Mester Nándor
Kinyílt a világra a Pancho Hotel, pár hónapja bárki bemehet. Fotó: mfor/Mester Nándor

Úgy tudjuk, hogy a szállodát bővíteni akarják egy szárnnyal, de ez még nem minden. Amikor rákérdeztünk a mögöttes, most még parlagon álló terület sorsára, kiderült: strand lesz ott, gyönyörű, már csak a papírmunkával kell végezni és felzúghatnak a betonkeverők.

Szóval az űrállomásra még várni kell. Addig is, nézzük meg a puszta számokat, mire és mennyi landolt e vidéken. Ez is legalább ilyen izgalmas. 
 
Magyar Falu program

(összesen 217 449 499 forint az alábbi bontásban)

2019

14 998 700 forint - eszközfejlesztés belterületi utak karbantartására
26 434 339 forint - önkormányzati utak felújítása
4 997 169 forint - kistelepülések járda építésének, felújításának anyagtámogatása

2020

4 999 999 forint  - elhagyott ingatlanok közcél érdekében történő megvásárlása
32 227 094 forint - közösségi tér átalakítása és foglalkoztatás
14 999 999 forint - közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés

2021

4 837 656 forint - közterületi játszótér eszközfejlesztése
2 752 544 forint - közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása
34 124 064 forint - orvosi szolgálati lakás felújítása
29 931 941 forint - szolgálati lakás felújítása

2022

5 635 914 forint - közterületi játszótér fejlesztése
6 513 028 forint - kommunális eszközök beszerzése
19 997 055 forint - kültéri közösségi létesítmény építése
14 999 997 forint - tanyabusz beszerzése

Széchenyi 2020 program
(EU-s és kormányzati támogatás, forintban) 

2016

7 000 000 forint - ASP központhoz való csatlakozás
234 971 320 forint - vízügyi infrastruktúra fejlesztése
53 385 315 forint - felcsúti orvosi rendelő kialakítása, röntgengép, alcsútdobozi rendelő felújítása, alcsútdobozi védőnői helyiség fejlesztése

2017

60 000 000 forint - közösségfejlesztés a Bicskei kistérségben, benne Felcsúton is

Nem ebbe a listába való, de fontos: Csákvár felé hagytuk el Felcsútot a 8126-os úton. A következő, majdnem 12 kilométeres szakaszon tükörsima aszfalton robogtunk, hála a kormánnyal ritkán vitatkozó Duna Aszfaltnak, amelyik nettó 1,3 milliárd forintos közpénzért dolgozott, hogy zökkenőmentesen utazhassunk. Köszönjük!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!