4p

A korábbi október havi értékekkel összevetve az idei októberi Beszerzési Menedzser Index alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja. A felmérésben vizsgált részindexek többnyire emelkedtek, az emelkedés mértéke két esetben egy meghaladta a tíz százalékpontot is. A részindexek többnyire továbbra is recessziós tartományban állnak. A foglalkoztatottság index 1,3 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, értéke e hónapban zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban visszaesett.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 50,5 – közölte csütörtök reggel a jelentést havonta közzétevő Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Mint írják, a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt javulásról, pozitív kilátásokról számoltak be. A szeptemberi zsugorodást követően októberben mérsékelten erősödő tendenciát figyeltek meg, a BMI index ismét 50,0 felett áll.

A szervezet kiemelte, az indexek többnyire emelkedtek, ám csak négy alindex áll a fellendülési tartományban.

Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 9,8 százalékponttal emelkedett. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,3 százalékponttal csökkent szeptember után. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,6 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 4,2 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 7,7 százalékponttal alacsonyabb októberben. A külpiaci mutatók szintén visszaestek, recessziós értéken állnak: az import indexe 1,0 százalékponttal, az exporté 1,5 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 15,3 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 11,2 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 4,5 százalékponttal nőtt e hónapban.

Az MLBKT rámutat, a 2023. októberi BMI index magasabb a szeptemberi, 47,4-es értéknél. Hozzáteszik, az október átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az októberi értékeké 52,4). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a hetedik legalacsonyabb e havi érték.

A válaszadók mérsékelt javulásról számoltak be. Fotó: Depositphotos
A válaszadók mérsékelt javulásról számoltak be. Fotó: Depositphotos

A BMI komponensei közül a szervezet az alábbiakat emeli ki:

 • A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hetedik legalacsonyabb e havi érték.
 • Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi októberben. 1995 óta ez a kilencedik legmagasabb e havi érték.
 • A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb szeptemberhez képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta.
 • A vásárolt készletek index nőtt, értéke 50,0 pont alatt áll és visszaesést mutat. Az e havi indexérték az ötödik legalacsonyabb szeptemberi érték 1995 óta.
 • A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban ismét visszaesést mutat. Az indexérték a tizedik legmagasabb e havi érték.

Az MLBKT a jelentésből a következő elemeket tartotta fontosnak megjegyezni:

 • A beszerzési mennyiség indexe emelkedett szeptemberhez képest, az indexérték négy hónap zsugorodás után ismét fellendülést mutat. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, az ötödik legalacsonyabb e havi adat.
 • A beszerzési árak esetében az októberi index nőtt, az indexérték ismét az árak emelkedését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a hatodik legmagasabb e havi érték.
 • A késztermékkészletek indexe októberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez az hatodik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. A szervezet 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mért, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.
 • A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll.
 • A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén mérsékelt visszaesésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban folytatódik.
 • Ebben a hónapban acél alapanyagok, fatermékek és papír kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fémből, fa alapanyagokból és fali lámpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!