5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak felfelé! Emelkedő Magyarország címmel tartott online programismertetőt Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje szerdán este.

„Felemelkedés, szabadság, Európa! Több mint 170 éve ezek határozzák meg a nemzetünket, ezért harcoltunk 1848-ban, 1956-ban és azt reméltük, az uniós csatlakozásunk után ismét ezek az értékek kerülnek előtérbe. Tizenkét évvel ezelőtt azonban hazánk újból elkezdett távolodni a Nyugattól. A keleti nyitás politikájának is köszönhetően mára Magyarország Európa legszegényebb, legkorruptabb állama lett. 2022. április 3-án újra esély kapunk arra, hogy az ország visszataláljon Európához, a polgárosodáshoz” – kezdte beszédét Márki-Zay Péter.

Béke, biztonság

Az Emelkedő Magyarország programját ismertető ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta, a kormányváltás után a biztonság, a béke és a felemelkedés jellemzi majd az országot.

„Magyarország mindannyiunké. Fel kell számolnunk a putyini politikát, meg kell teremteni Magyarország biztonságát. A szomszédos Ukrajnában jelenleg háború dúl. Fontosnak tartjuk határaink, az Európai Unió határainak védelmét. Megtartjuk a határkerítést és megerősítjuk a határaink védelmét. A kormányváltást követően önálló határőrséget hozunk létre. A biztonságunk további erősítése érdekében falurendőri programot indítunk, a rendőrelvándorlás megakadályozására jelentősen megemeljük a rendőri fizetéseket” – sorolta Márki-Zay Péter.

Magyarország külpolitikáját sem kerülik majd el a változások, ha a jelenlegi ellenzék kerül hatalomra.

 „Értékalapú külpolitikát fogunk folytatni. Visszatérünk a Nyugathoz, bebizonyítjuk, hogy hűségesek vagyunk az Európai Unióhoz, a magyar érdekekkel ellentétes szerződéseket felülvizsgáljuk” – fejtette ki Márki-Zay Péter.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje elmondta, öt éven belül be kívánják vezetni Magyarországon az eurót.

„A gyenge forinttal leszegényítették az embereket. A jövedelemadó legmagasabb mértéke mellett a minimálbért minden évben emelni fogjuk, miközben négy éven belül adómentessé tesszük. Ugyancsak négy éven belül duplájára emeljük a gyest, a családi pótlékot és az otthonápolás összegét. Megtartjuk a jelenlegi kormány által 12 év után visszaadott 13. havi nyugdíjat és minden évben emelni fogjuk a nyugdíj összegét.”

Valódi elszámoltatás

„Harminckét év után végre lesz valódi elszámoltatás” – jelentette ki Márki-Zay Péter. „Nem leszünk tovább következmények nélküli ország. Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez és felállítunk egy saját korrupcióellenes ügyészséget. A legnagyobb rezsicsökkentés Magyarország számára a korrupció felszámolása lesz. Ma Magyarországon négyszer annyiba kerül egy kilométernyi autópálya megépítése, mint Horvátországban. Ennek is véget fogunk vetni és az így megmaradó összeget kórházak, iskolák építésére fordítjuk.”

Márki-Zay Péter elmondta, az energiapolitika célkeresztjében Magyarország biztonságos energiaellátása lesz. Csökkenteni fogják hazánk Oroszországtól való függését, újratárgyalják a Paks2 beruházást. Évente 100 ezer lakás energetikai felújítását fogják támogatni akár önerő nélkül is.

Visszaadják a kórházakat

„Mag Magyarországon öt évvel kevesebb a várható életkor, mint az uniós átlag. Az egészségügy fejlesztése tehát szó szerint élet-halál kérdése. Az önkormányzatok visszakapják az elvett rendelőket, kórházakat, csökkentjük a várólistákat. A magánegészségügy egyes területeit ingyenessé tesszük, hogy ezzel is csökkenjenek a várólisták, hiszen egy időben felállított diagnózis, elindított kezelés életet menthet. Megbecsülést adunk az egészségügyben dolgozóknak azzal, hogy folyamatosan emeljük a bérüket” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

„Kínai kommunista migránsegyetem helyett magyar diákvárost építünk - mondta Márki-Zay Péter Fotó: Márki-Zay Péter Facebook oldala
„Kínai kommunista migránsegyetem helyett magyar diákvárost építünk - mondta Márki-Zay Péter Fotó: Márki-Zay Péter Facebook oldala

A kormányváltás az oktatás területén is változásokat hoz.

„Kínai kommunista migránsegyetem helyett magyar diákvárost építünk Dél-Pesten az egyetemisták lakhatási gondjainak enyhítésére. Mindenki számára ingyenessé tesszük az első diploma megszerzését. Visszavesszük az alapítványokba kilopott egyetemeket. Az állami és egyházi oktatási intézmények azonos támogatást kapnak. A tanári béreket emelni fogjuk, hogy érdemes legyen tanárként dolgozni. Megszüntetjük a Klebelsberg Központot, az iskolákat visszaadjuk az önkormányzatoknak. Megadjuk a szabad tankönyvválasztás lehetőségét. Könyvek helyett laptopokat kapnak a diákok, hogy valóban könnyű legyen az iskolatáska.”

Márki-Zay Péter elmondta azt is, a multik helyett a magyar vállalkozásokat fogják támogatni, visszaveszik az ellopott földeket. Szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és a sajtót.

Új alkotmány

A kormányváltást követően helyreállítják a jogállamiságot.

„Új alkotmánya lesz az országnak. Olyan alkotmánya, amelynek elfogadásáról népszavazáson dönthetnek az állampolgárok. Kiállunk minden kisebbség mellett. Magyarországon a jövőben senkit nem érhet támadás szexuális orientáltsága, származása vagy a bőrszíne miatt. Egy emelkedő Magyarország lehetőséget fog teremteni azoknak, akik jelenleg más országokban keresik a boldogulásukat".

A miniszterelnök-jelölt beszéde után az Egységben Magyarszágért választási programját részletezte Hadházy Ákos országgyűlési képviselő (Momentum), Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és országgyűlési képviselőjelöltje, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője, Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője,  Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, az MMM elnökségi tagja és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője.

Az Egységben Magyarországért választási programja az interneten is megtekinthető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!