2018. október 10. 09:37
mfor.hu

Komoly összegek folyhatnak be az év végéig EU-s támogatásokból, ugyanakkor ezek a pénzek még az előző, 2007-13-as ciklusból származó összegek.

Idén év végéig több száz milliárd forintnyi EU-s támogatás kifizetése történhet meg, elsősorban régebbi ciklusból, írta hírlevelében az Equilor. A 2007-2013-as uniós ciklusból vannak még visszamaradt tételek, mert több vitás kérdésben Magyarország és Brüsszel nem egyezett. Most a teljes kifizetéshez hiányzó 6 százalék (420 milliárd forint) egy része megérkezhet, ha a magyar hatóságok benyújtják a záró fizetési igénylés dokumentációját.

A két vitás kérdés, ami továbbra is fennmarad a 4-es metró és az EMIR közbeszerzési rendszer, ezért ezekre csak 95 százalékot fizet az EU. Így év végéig az korábbi 7 éves ciklusból összesen 140 milliárd forintnyi EU-s támogatást fog várhatóan kifizetni Brüsszel, amivel a ciklus kifizetettsége 98 százalékosra emelkedik. A maradék 2 százalék sem teljesen veszett, de a 4-es metró körüli pénzfelhasználás még gerjeszt vitákat.

A 2014-2020-as ciklushoz kapcsolódóan fontos szabály, hogy azon a területen, ahol az EU-s audit szabálytalanságokat talált Magyarországon, és a vizsgált projekt 10 százalékát elérő pénzügyi korrekciós javaslatot fogalmazott meg, ott a Bizottság megtagadhatja a támogatás kifizetését. A korrekció mértéke kevés esetben érte el ezt a küszöböt, tipikusan alatta maradt. Ezek alapján a portfolio.hu becslései szerint akár 1,5-2 milliárd eurónyi, 480-620 milliárd forintnyi kifizetési igénye is felhalmozódhat október végéig Magyarországnak, amelyet (a 90%-át) ha minden jól megy, akkor a Bizottság szintén ki tud fizetni év végéig.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.