2p

A G7 támogatja az Oroszország elleni szankciók fokozását, Ferenc pápa erős üzeneteket mond majd magyarországi látogatásán. Háborús összefoglaló. 

  • A hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszterei eltökéltek az Oroszország elleni szankciók fokozásában - derül ki a Japánban tartott találkozójuk után kiadott keddi közös nyilatkozatukból. A háromnapos karuidzavai tanácskozáson Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok vezető diplomatái követelték az orosz erők azonnali, feltétel nélküli kivonását az ukrán területekről.
  • Az ukrajnai béke szorgalmazása lesz az egyik központi témája Ferenc pápa magyarországi beszédeinek Török Csaba esztergomi plébániai kormányzó, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) televíziós referense szerint. Várakozás előzi meg az egyházfő felszólalásait és homilíáit, amelyek nagy valószínűséggel "erős üzenetet" fogalmaznak majd meg az ukrajnai háborúval kapcsolatban is.

A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen Alekszandr Lapin vezérezredes fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsének főhadiszállásán 2023. április 18-án. Fotó: MTI/EPA/Kreml sajtószolgálata
A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen Alekszandr Lapin vezérezredes fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsének főhadiszállásán 2023. április 18-án. Fotó: MTI/EPA/Kreml sajtószolgálata

  • Svájc továbbra sem hajlandó katonai támogatást nyújtani az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, közvetett módon sem - jelentette ki Alain Berset szövetségi elnök kedden Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után. Ugyanakkor Svájc minden egyéb lehetséges eszközzel támogatja Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújt, csatlakozott az Oroszország elleni EU-s szankciókhoz és zárolt 7,5 milliárd frank értékű orosz vagyont.
  • Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését a Herszon és a Zaporizzsja megyei harci helyzetről.
  • Oroszországban május 9. a Győzelem Napja, amikor a hagyományokhoz hűen hatalmas felvonulásokat tartanak. Idén ez elmarad, ugyanis lefújták biztonsági aggályok miatt.
  • Litvánia azt javasolja az Európai Uniónak, hogy hét szakaszban vezessen be szankciókat a Roszatom orosz állami atomenergetikai nagyvállalat ellen, miután több uniós tagország ellenezte a korlátozások egyidejű bevezetését - közölte Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden újságíróknak nyilatkozva. (MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!