2018. február 26. 12:00

A régi címleteket október végéig lehet használni.

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan újítja meg a forint bankjegyeket, most az 1000 forintos címleten van sor. Az átállásra ezen a héten csütörtökön, azaz március elsején kerül sor. A bevezetés apropóján az MNB tájékoztatót tart a héten - tájékoztatott az intézmény.

Lassan minden címletre sor kerül Lassan minden címletre sor kerül

Az új pénz valójában már 2017. augusztus 24-től törvényes fizetőeszköznek számít, de tekintettel arra, hogy a bankjegyet minden tranzakcióban el lehessen fogadni - például az automaták esetében -, idén március elsejétől kerül be ténylegesen a készpénz-forgalomba ez a címlet.

A régi 1000 forintos címleteket azért nem érdemes eltüzelni, azokkal idén október 31-ig lehet fizetni. Ezt követően még három évig be lehet váltani a postákon és a hitelintézeteknél, a jegybankban pedig 20 évig áll rendelkezésre a beváltás díjmentes lehetősége.

Az elmúlt három évben a 2000-es címlettől felfelé mindegyik bankjegynek megjelent már a megújított változata, és a 10 000 forintos bankjegyet leszámítva a korábbi címletek kivezetése is megtörtént. A megújítási programban az 500 forintos címlet lenne a soron következő, erre vélhetően 2019-ig szintén sor kerül.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.