<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A bitcoin öröklés témaköre meglehetősen ritkán kerül szóba, holott egyáltalán nem elhanyagolható kérdésről van szó. Ebben a cikkben részletesen ki is fejtjük a legfontosabb tudnivalókat vele kapcsolatban.

Szó lesz tehát a magyar jog állásfoglalásáról a bitcoin vagyonnal kapcsolatban, emellett pedig kifejtjük azt is, hogy mire érdemes figyelni az öröklést követő hozzáférhetőség kapcsán.

Miként kezeli az állam az örökölt bitcoin vagyont?

Sok egyéb innovatív területhez hasonlóan a kriptopénzek kapcsán is elmondható, hogy a jog valamelyest az adott technológia mögött jár fejlettségben. A magyar állam jobb opció híján vagyontárgyként kezeli a bitcoin vagyont.

Ennek megfelelően pontosan azok az öröklési szabályok vonatkoznak majd rá, mint bármely más vagyontárgyra. A bitcoin esetében ugyanakkor kulcsfontosságúnak bizonyulhat a hozzáférhetőség kérdése.

Az örökhagyó ugyanis megkönnyítheti, de akár meg is nehezítheti az örökölt kriptopénzhez való hozzáférést.

Nem mindegy, hogy a bitcoin tárca tulajdonosa mennyire könnyíti meg az örökösök dolgát

Amikor igyekszünk megőrizni a gondosan gyűjtögetett és tudatosan felépített bitcoin vagyonunkat, akkor értelemszerűen fokozottan ügyelünk a biztonságra. A legkevésbé sem szeretnénk ugyanis, hogy a bitcoin tárcánkhoz illetéktelenek is hozzáférjenek.

Ennek szellemében a privát kulcsként funkcionáló kódsornak óriási jelentősége van. Amennyiben bármely közeli hozzátartozó részére szeretnénk megadni a hozzáférést, akkor a kódsort helyezzük el biztonságos, ugyanakkor elérhető helyen.

Emellett pedig a passphrase, illetve keyphrase körültekintő megosztására is szükség lehet. Ebben az esetben egy 12 vagy 24 angol szó kombinációjáról beszélhetünk, ahol az egyes szavak mellett a pontos sorrendnek is kiemelt jelentősége van.

A legjobb, amit tehetünk, ha a belépéshez szükséges valamennyi adatot megadjuk annak a személynek, aki a családunkban az öröklés kérdését intézné. Ne legyen rá szükség, de sosem lehet tudni alapon hasznos lehet.

A bitcoin öröklés működése fizikai tárca használatakor

A hardver bitcoin tárca egy olyan fizikai eszköz, ami nincs közvetlen összeköttetésben az internettel, mégpedig a biztonság növelésének érdekében. Ezek az eszközök néhány tízezer forintért szerezhetők be, és laptophoz vagy okostelefonhoz kötve használhatók.

Amennyiben az öröklést követő hozzáférhetőséget meg szeretnénk könnyíteni, akkor a tárcához tartozó PIN kódot, illetve a 12 vagy 24 szavas biztonsági szósort kell megadnunk egy hozzánk közel álló személynek. A PIN kód és a szósor nélkül ugyanis nem lehet használni magát az eszközt, ezért a kriptovagyonhoz sem lehet majd hozzáférni.

A fizikai tárca egyébként az öröklés szempontjából kifejezetten előnyös megoldás lehet, hiszen egy zárt széfben is lehetőség van a tárolására.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.