3p

A bitcoin öröklés témaköre meglehetősen ritkán kerül szóba, holott egyáltalán nem elhanyagolható kérdésről van szó. Ebben a cikkben részletesen ki is fejtjük a legfontosabb tudnivalókat vele kapcsolatban.

Szó lesz tehát a magyar jog állásfoglalásáról a bitcoin vagyonnal kapcsolatban, emellett pedig kifejtjük azt is, hogy mire érdemes figyelni az öröklést követő hozzáférhetőség kapcsán.

Miként kezeli az állam az örökölt bitcoin vagyont?

Sok egyéb innovatív területhez hasonlóan a kriptopénzek kapcsán is elmondható, hogy a jog valamelyest az adott technológia mögött jár fejlettségben. A magyar állam jobb opció híján vagyontárgyként kezeli a bitcoin vagyont.

Ennek megfelelően pontosan azok az öröklési szabályok vonatkoznak majd rá, mint bármely más vagyontárgyra. A bitcoin esetében ugyanakkor kulcsfontosságúnak bizonyulhat a hozzáférhetőség kérdése.

Az örökhagyó ugyanis megkönnyítheti, de akár meg is nehezítheti az örökölt kriptopénzhez való hozzáférést.

Nem mindegy, hogy a bitcoin tárca tulajdonosa mennyire könnyíti meg az örökösök dolgát

Amikor igyekszünk megőrizni a gondosan gyűjtögetett és tudatosan felépített bitcoin vagyonunkat, akkor értelemszerűen fokozottan ügyelünk a biztonságra. A legkevésbé sem szeretnénk ugyanis, hogy a bitcoin tárcánkhoz illetéktelenek is hozzáférjenek.

Ennek szellemében a privát kulcsként funkcionáló kódsornak óriási jelentősége van. Amennyiben bármely közeli hozzátartozó részére szeretnénk megadni a hozzáférést, akkor a kódsort helyezzük el biztonságos, ugyanakkor elérhető helyen.

Emellett pedig a passphrase, illetve keyphrase körültekintő megosztására is szükség lehet. Ebben az esetben egy 12 vagy 24 angol szó kombinációjáról beszélhetünk, ahol az egyes szavak mellett a pontos sorrendnek is kiemelt jelentősége van.

A legjobb, amit tehetünk, ha a belépéshez szükséges valamennyi adatot megadjuk annak a személynek, aki a családunkban az öröklés kérdését intézné. Ne legyen rá szükség, de sosem lehet tudni alapon hasznos lehet.

A bitcoin öröklés működése fizikai tárca használatakor

A hardver bitcoin tárca egy olyan fizikai eszköz, ami nincs közvetlen összeköttetésben az internettel, mégpedig a biztonság növelésének érdekében. Ezek az eszközök néhány tízezer forintért szerezhetők be, és laptophoz vagy okostelefonhoz kötve használhatók.

Amennyiben az öröklést követő hozzáférhetőséget meg szeretnénk könnyíteni, akkor a tárcához tartozó PIN kódot, illetve a 12 vagy 24 szavas biztonsági szósort kell megadnunk egy hozzánk közel álló személynek. A PIN kód és a szósor nélkül ugyanis nem lehet használni magát az eszközt, ezért a kriptovagyonhoz sem lehet majd hozzáférni.

A fizikai tárca egyébként az öröklés szempontjából kifejezetten előnyös megoldás lehet, hiszen egy zárt széfben is lehetőség van a tárolására.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!