<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Három napra többnyire 600-800 ezer forintot kell fizetnie annak, aki last minute szeretne budapesti luxus hotelszobát foglalni erre a hétvégére, amikor a Forma-1-es Magyar Nagydíjat rendezik. 

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki hirtelen elhatározásból szeretne elutazni Budapestre és megnézni a Forma-1 Magyar Nagydíj futamait, s a fővárosban nem adja alább az ötcsillagos hoteleknél, azok közül is a top kategóriát választva. Csütörtök este az egyik legnagyobb foglalási platformnak számító booking.com-on néztünk szét és azt találtuk, hogy három éjszakára, két személy részére, reggelivel zömmel 500-700 ezer forintért lehet szállást találni a pesti belvárosban a legmagasabb kategóriában.

Volt azonban jó pár a kínálatban, amelyik megközelítette a 800 ezer forintot és olyan is, ami alulról súrolta a 300 ezer forintot. Érdekes, hogy ha nem kértünk volna reggelit, akkor 50-70 ezer forinttal olcsóbb lenne a számla. Ha beértük volna a négycsillagos szállodákkal is, akkor a háromnapi végösszeg 180-250 ezer forint között mozgott volna.

Üzleti forrásokból úgy tudjuk, hogy a szállodák nem változtattak a korábbi évek gyakorlatán és az ilyen jellegű kiemelkedő nemzetközi események környékére durván felviszik az árakat (a cégek inkább "speciális áraknak" nevezik ezeket). Egyébként más városokban is ugyanezt követik. Egyik forrásunk szerint a későbbiekben, de még a főszezonban, akár 15-25 százalékkal is kisebb árakkal lehet kalkulálni.

Az biztos, hogy vendégből nem lesz hiány. Az eseményt megelőző, a mogyoródi aszfaltcsík célegyenesében tartott hétfői sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a legfontosabb, hogy a tavalyi zárt kapus rendezés után ismét lehetnek nézők, ráadásul a jegyeladás az utóbbi egy hétben alaposan felpörgött.

A silverstone-i Hamilton-Verstappen affér érezhetően növelte a jegyvásárlási kedvet, az elővételben eladott jegyek hetven százalékát azonban külföldi szurkolók vették meg. Remélem, a hazai drukkerek a rajtig javítanak még az arányon

- fogalmazott Gyulay Zsolt.

Mintegy 40 ezer jegyet értékesítettek eddig, ezzel a 2016-os futam számait már túlszárnyalták. Elsősorban Hollandiából, Ausztriából, Németországból és Olaszországból mutatkozik nagy érdeklődés a verseny iránt. A korábbi rekordokat azonban aligha döntik meg: 2018-ban 210 ezer látogatója volt a Hungaroring Sport Zrt. által szervezett világbajnoki futamnak, 2019-ben pedig a mogyoródi viadal a hetedik leglátogatottabb volt a maga 230 ezres nézőszámával.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének korábbi elemzései szerint folyamatosak az érkezések a hotelekben úgy is, hogy 20-25 százalékkal nőttek az átlagos szobaárak ebben az időszakban. A Forma–1 miatt érkező látogatók a piacon elérhető minden szállástípust megtöltenek Budapesten a magánszállásoktól a hostelekig, illetve a luxus­apartmanokig. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint pedig a futamnak köszönhe­tően nem elsősorban a külföldi vendégek száma nő jelentősen, inkább a költéseiknek van kiemelkedő hatásuk, hiszen többségük minőségi szolgáltatásokat kereső vendég.

Visszatérő vita tárgyát képezi, hogy kifizetődő-e az óriási költségekkel járó hazai futam. Ennek egyik eleme a jogdíj ügye. 2019-ben 12,1 milliárd forintba került, hogy Forma–1-es futam lehessen a Hungaroringen, ám az összeg 2026-ig évi 5 százalékkal növekedhetett. Egy tavalyi kormányhatározat ezt hatályon kívül helyezte, és helyébe 2021-re 45 millió dollárt, mintegy 14 milliárd forintot határozott meg, amely 2027-ig évi 4 százalékkal növekszik. Mivel a jogdíjat dollárban határozzák meg, így annak mértéke nagyban függ a forint árfolyamának trendjétől is.

Tavaly a járvány hatalmas pofont adott a Hungaroring Sport Zrt.-nek. A vg.hu írta meg, hogy a magyar állam százszázalékos tulajdonában levő társaság árbevétele az előző évi 6,47 milliárd forintról csaknem lefeleződött, 3,81 milliárdra apadt, miközben a 158 millió forintos nyereséget 77 milliós veszteség követte az adózott eredmény soron. 2019-ben a versenyek jegyeladásai a 6,47 milliárd forint nettó árbevételből 2,71 milliárdot jelentettek, tavaly viszont semmit nem adtak hozzá a 3,81 milliárd forinthoz.

Lewis Hamilton hőmérsékletét is megmérték a Hungaroringen (fotó: MTI)Lewis Hamilton hőmérsékletét is megmérték a Hungaroringen (fotó: MTI)

Intermezzo Lewis Hamilton budapesti érkezéséhez: a világbajnok brit versenyző direkt a magyar futam idejére időzített Instagram-bejegyzésében élesen bírálta a nem régen elfogadott melegellenes törvényt. Azt írta, hogy elfogadhatatlan gyáva és félrevezető ez a törvény. Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen, tekintet nélkül arra, kit szeret, vagy hogy mivel azonosul.

(forrás: MTI)(forrás: MTI)

Aki nem jut be és például drónnal akarna felvételeket készíteni a versenyről vagy a versenyzőkről, az nem teheti meg. A rendőrség csütörtökön közleményben tiltotta meg ezt. "A jogsértő tevékenység hatósági eljárást von maga után, valamint az engedély nélkül használt drón lefoglalása és elkobzása rendelhető el" - szögezték le.

Csütörtöktől hétfő reggelig működik az idei Forma-1-es Magyar Nagydíj alkalmából felállított "rendőrtábor" a Hungaroringnél, a pálya melletti parkolóban - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A felelős parancsnokok innen irányítják majd a biztosítási feladatokat ellátókat. Elérhetőségeik megtalálhatók a rendőrség honlapján, a Formula 1-es link alatt, ahol minden aktuális tudnivalót közzétesznek a rendezvénnyel kapcsolatban. Itt meg lehet majd találni a környéket érintően péntek reggeltől életbe lépő forgalomkorlátozásokat is.

A mogyoródi pálya közvetlen közelében a rendezvény mindhárom napján egyirányúsítják délelőttönként a ring felé, a programok végével a kifelé vezető utakat. A rendőrök táblákkal és személyesen is segítik majd a forgalom irányítását. A helyszínen lovas, kutyás, motoros és segwayt használó rendőrök is lesznek, továbbá helikopterről is figyelik forgalmat. A rendezvényt összesen csaknem 1200 rendőr biztosítja. A Pest megyei rendőröket a Készenléti Rendőrség és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai segítik, és szorosan együttműködnek a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal.
   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.