<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Piaci összefoglaló.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője ma reggel is összefoglalta, mi várható a piacokon, és milyen eseményekre érdemes figyelni.

Ma várható és tegnap éjjeli piacbefolyásoló események

  • Amerikai iránymutatás nélkül vegyesen zártak a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban. A japán indexek minimálisan, vegyesen mozogtak, a Hong Kong-i tőzsde 0,4%-kal csökkent, a kínai tőzsdék 0,5-1,1%-kal emelkedtek, a dél-koreai börze pedig 0,2%-kal került feljebb.
  • Mérsékelt, 0,2% körüli eséssel nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. Az európai hangulatot továbbra is az energiaválság, és a miatta várhatóan mélyebb recesszió rontja, miközben az amerikai határidős indexek enyhe emelkedést jeleznek előre.
  • Kissé javít az euró, így enyhén gyengül a dollár az euróval szemben, a befektetők az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésére készülhetnek. A forint a zlotyval erősödik az euróval szemben, míg stagnál a cseh korona. A hangulatot elsősorban továbbra is az európai gáz-, és energiapiaci helyzet befolyásolhatja.

Piaci összefoglaló

  • Részvénypiacok: A német tőzsde vezetésével nagyot estek az európai részvénypiacok, miután nem indult újra az Északi Áramlat I., ami felveti a gázadagolás lehetőségét, amennyiben a téli fűtési szezonban gázhiány alakulna ki, súlyosbítva a várható recessziót. Nagyot emelkedett azonban energiaszektor, mivel az OPEC kismértékben csökkentette a termelési kvótát, aminek hatására megugrottak az olajárak. A gázárak megugrása és a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt 1,93%-kal csökkent a BUX is, alacsony, 5,2 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP 0,63%-kal, a MOL 2,18%-kal, a Richter 2,96%-kal, a Magyar Telekom 3,29%-kal zuhant. 
  • Devizapiacok: Gyengült az euró, miután nem indult újra a kritikusan fontos gázvezeték, átmenetileg húszéves mélypontra süllyedve a dollárral szemben. Noha erőteljes, akár 75bp-os kamatemelést is vár a piac az EKB csütörtöki ülésén, a gázárak elszállása miatt tovább emelkedő inflációt nem tudja megakadályozni, amit legfeljebb csak a hatósági árak, ársapkák bevezetése, vagy adócsökkentések tudnak valamennyire mérsékelni. A német kormány a hazaihoz hasonló, az átlagos fogyasztásig kedvezményes áramtarifa bevezetését tervezi, amit az energiatermelő vállalatok extraprofitjának megadóztatásából finanszírozna, emellett egyszeri juttatásokat adna a lakosságnak a rezsiköltségek fedezésére. A gázárak felpattanása és az euró gyengélkedése miatt újra nagyot gyengült a forint, míg kisebb mértékben gyengült a zloty és a cseh korona is.
  • Állampapírpiacok: A magyar állampapírpiac rövid oldalán +1 és +3bp között változtak, a hosszú oldalon pedig +7 és +27bp között mozogtak a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 9.04%-ra nőtt, ezzel +742bp volt a felára a német és +577bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. Ma 3 hónapos DKJ aukció várható 20 milliárd forintos kerettel. Emelkedtek a német, míg szünnap miatt stagnáltak az amerikai hozamok, így szűkültek a transzatlanti szpredek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.