2p

A horvát kormány csütörtöki ülésén a stabil földgáz ellátás érdekében két új gázvezeték építéséről döntött, amelyek összköltsége 400 millió euró.

A Bosiljevo-Sisak-Kozarac gázvezeték kiépítése 322 millió euróba kerül, hossza 122 kilométer, míg a Lucko-Zabok gázvezeték értéke 78 millió euró, hossza pedig 36 kilométer. A kivitelező mindkét esetben a horvát Plinacro vállalat. A Bosiljevo-Sisak Kozarac gázvezeték a már meglévő Zlobin-Omisalj és 75 bár kapacitású Kozarac-Slobodnica, valamint az építés alatt álló Zlobin-Bosiljevo gázvezetékkel együtt alkotja a fő csővezetéket, amely összeköti a krki LNG-terminált (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) Közép- és Kelet-Európa országaival, valamint Ukrajnával.

Építkeznek a horvátok. Fotó: Depositphotos
Építkeznek a horvátok. Fotó: Depositphotos

Az említett gázvezeték a Magyarország és Horvátország között meglévő összeköttetés folytatása (Városföld-Drávaszerdahely-Donji Miholjac-Slobodnica). Ezzel a vezeték kapacitása Zlobintól Bosiljevón, Sziszeken és Kozaracon keresztül Magyarország irányába 400 ezer köbméterre emelkedik óránként, azaz 3,5 milliárd köbméterre évente.

A Lucko-Zabok gázvezeték Szlovénia felé növeli a kapacitásokat 1,5 milliárd köbméterre évente. Ez megközelítőleg megegyezik a szlovén csúcsfogyasztással. Fokozódó érdeklődése esetén a gázvezeték kapacitása tovább növelhető egy második fázisban - olvasható a kormány dokumentumában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!